Minisztériumi segítséggel indítják be Temesváron a vízi tömegközlekedést

Kőrössy Andrea 2018. május 05., 21:31

Segítséget ígért a közlekedésügyi miniszter Temesvárnak a Béga-csatornán tervezett vízi tömegközlekedés beindítása ügyében, amely azért is sürgős, mert ha az elképzelés nem valósul meg határidőre, a megyeszékhelynek jelentős összeget kell visszafizetnie az EU-nak.

Útra bocsátják. A temesvári városháza egyelőre hét járművet vásárolt, ezek június végétől üzembe állnak Fotó: Temesvári Rádió

Az alternatív közszállítás bevezetéséhez előbb létre kell hozni a helyi önkormányzat hatáskörében a Béga-csatorna hajózási társaságot, amely Şova tájékoztatása szerint május végéig megalakul. A tárcavezető a News.ro hírügynökségnek azt nyilatkozta: az új egység létrehozását célzó folyamatot már elindították, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy ezzel a városházának már akkor foglalkoznia kellett volna, amikor elindította a projektet. Şova rámutatott: a kifejezetten a csatornán zajló tömegközlekedést felügyelő új vállalatot kormányhatározattal hozzák létre, a tervezet már elérhető a minisztérium honlapján.

Függetlenül attól, hogy a temesvári városvezetés milyen hibákat követett el a projekt során, a mi felelősségünk a közérdek védelme és támogatása, ezért a közlekedésügyi minisztérium felkarolta az ügyet”

– fogalmazott a tárcavezető. Hozzátette: a kabinet napokon belül elfogadhatja a tervezetet, amely így május végéig megjelenik a Hivatalos Közlönyben, rögtön ezután pedig nekilátnak a gyakorlati teendőknek. Lucian Şova ennek mentén hangsúlyozta: Temesvár nem fogja elveszíteni azt a 6 millió eurót, amelyből többek között megvásárolták a hajókat, amelyek a Bégán fognak közlekedni.

A finanszírozási szerződésben szereplő határidő június vége, a miniszter szerint ennek tudatában döntöttek úgy, hogy közbeavatkoznak és megoldják a problémát. „A kormány döntéshelyzetbe került, és természetesen csakis azt a lehetőséget választhatja, amely a polgárok érdekeit és az európai uniós alapok felelős elköltését szolgálja” – magyarázta Şova. Hangsúlyozta: az ő feladatuk a társaság létrehozása, a tömegközlekedési eszközök működtetése már nem tartozik a hatáskörükbe.

Az Európai Unió 6 millió eurós finanszírozást biztosított Temesvár számára a Béga-csatorna korszerűsítésére,

a beruházás keretében pedig vállalták, hogy június 30-áig elindítják a vízi tömegközlekedést a megyeszékhelyen. A polgármesteri hivatal hét hajót vásárolt közel 2 millió euróból.