Referendumot írnának ki a besztercei Főtér sorsáról

Pap Melinda 2018. május 04., 18:22

Referendumot szervezne a besztercei Főtér átalakítása ügyében a Zöld Párt és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Beszterce-Naszód megyei szervezete.

Fotó: Bistriteanul.ro

A két politikai alakulat csütörtökön közös sajtótájékoztatón emelt szót a szász evangélikus templom körüli tér átrendezése és a több mint száz terebélyes fa kivágása ellen.

A liberálisok, mint kiderült, most annak ellenére nem támogatják a projektet, hogy 2015-ben – amikor a kolozsvári Planwerk cég tervét elfogadta a helyi tanács – megszavazták azt. Ioan Turc, a párt megyei elnöke elmondta, támogatja ugyan a Főtér átalakítását, de nem a kolozsvári tervezőiroda által elképzelt formában. Marius Bălan környezetvédő arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben Ovidiu Creţu polgármester azt állítja, hogy az átalakítással nem sértik meg a zöldövezetekre vonatkozó törvényt,

az, hogy a Főtér nincs zöldövezetként számontartva, nem jelenti azt, hogy a fákat szó nélkül le lehet tarolni.

{K1}

Az elöljáró egyébként szerdán sajtótájékoztatón védte meg a tervet, hangsúlyozva, hogy a Planwerk cég által elképzelt Főtér jobban nézne ki a jelenleginél. Azt is kifejtette, hogy egyetlen olyan gesztenyefát sem vágnak ki, „amely alatt történelmet írtak Besztercén”.

Elmondta, a terv főként a tér keleti, Búzasor felőli részére vonatkozik és célja, hogy a sikátorok révén összekösse a teret a város főutcáival. Az érintett 93 fából 40 maradna meg, mondta az elöljáró, aki szerint 16 újat is ültetnének. Hangsúlyozta, a terv révén nem egy park lesz lerombolva, hanem a főtér lesz értékesítve, amennyiben a Regionális Operatív Program (ROP) keretében sikerül finanszírozást szerezni a projektnek.

Mint arról beszámoltunk, Besztercén hatalmas felháborodást váltott ki a városvezetésnek a Főtér átalakítását célzó terve. A környezetvédők aláírásgyűjtést indítottak a többtucatnyi terebélyes fa megmentése érdekében, az online petíciót csütörtök délutánig több mint háromezren látták el kézjegyükkel. A projekt ellenzői azt is kifogásolják, hogy Ovidiu Creţu polgármester valós közvita nélkül ültetné gyakorlatba tervét.