Elhunyt Doina Cornea, a román antikommunista ellenállás jelképe

Krónika 2018. május 04., 08:26

Nyolcvankilencedik életévében elhunyt Doina Cornea, a román antikommunista ellenállás egyik szimbóluma, ellenzéki személyiség. Az utóbbi években sokat betegeskedő Doina Cornea halálhírét Dorin Chioţea újságíró hozta nyilvánosságra pénteken.

Doina Corneát kolozsvári otthonában érte a halál. A Brassóban született egykori forradalmár a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarának francia tanszékén volt tanársegéd. 1980-ban gyártotta az első szamizdatot A labirintus próbatétele (Încercarea labirintului) címen, melyeket újabb szamizdat-fordítások követtek, amelyeket előszóval és jegyzetekkel látott el.

1982 és 1989 között 31 szöveget és tiltakozást juttatott el a Szabad Európa Rádióhoz. 1983-ban elbocsátották az egyetemről, és vizsgálatoknak, kihallgatásoknak, veréseknek és fenyegetéseknek vetették alá. Fia, Leontin Iuhas közreműködésével 160 röpiratot terjesztett az 1987-es brassói felkelés során, ezért mindkettőjüket 5 hétre letartóztatták.

Ezután gyakorlatilag házi őrizetben volt 1989. december 21-éig. Részt vett az 1989. december 21-ei utcai tüntetésen, a lövöldözések ellenére.

Ezután beválasztották a Nemzeti Megmentési Front Tanácsába, de erről a tisztségéről 1990. január 23-án lemondott, mivel úgy ítélte meg, hogy a testület Gorbacsovnak van alárendelve. 1990. augusztus 6-án Kolozsváron egyik alapítója volt a romániai Totalitariánusellenes Demokratikus Fórumnak, amelynek utóbb elnökévé választották. Ez volt a demokratikus ellenzék egyik első egyesítési kísérlete, amelyből később kialakult a Romániai Demokrata Konvenció.

Az egykori forradalmár 2007-ben interjút adott a Krónikának, amelyben többek között elmondta: a nyolcvanas években a Szabad Európa Rádión keresztül nyilvánosságra hozott leveleiben a romániai értelmiség passzív magatartását bírálta, a tanártársaihoz szólt, hogy tanítsák meg gondolkodni a diákokat, az embereket pedig arra ösztönözte, hogy olvassanak, győzzék le magukban a félelmet és a kishitűséget. Szerinte az 1989-es forradalmat a Szekuritáté egy része és a román hadsereg belső hírszerző szolgálatai készítették elő, valamint Mihail Gorbacsov szovjet elnök, aki meg akart szabadulni Nicolae Ceaușescu diktátortól.

„Amikor a televízióban arról akartam szólni, hogy Ceaușescut embertelen módon ölték meg, ráadásul karácsonykor, Dumitru Mazilu úr lebeszélt. Engedtem és hibáztam, mert ha szólok, talán kijózanítom az embereket a mámorból. Akkor is tévedtem, amikor szintén a televízión keresztül lebeszéltem a bukaresti fiatalokat a további tüntetésekről. Mert azt hazudták a műsor közben nekem, hogy terroristák leselkednek rájuk, tehát azt mondtam: Édes gyermekeim, ne kockáztassátok az életeteket, menjetek haza, a FSN programja demokratikus, amelyet ha nem tart be, én leszek az első, aki ellenzékbe vonul. Ön mit mondott volna? Félrevezettek. A hiszékenységünk és a gyávaságunk árát fizetjük ma” – jelentette ki a Krónikának a romániai forradalom 18. évfordulóján adott interjúban az antikommunista ellenálló.

Doina Cornea alapító tagja a Csoport a Társadalmi Párbeszédért, a Civil Szövetség és a Memoria Kulturális Alapítvány szervezeteknek. Több mint 100 cikke jelent meg különböző újságokban és folyóiratokban, például a 22, România liberă, Vatra, Memoria kiadványokban.