Iordache: június 10-ére tűzhetik ki a népszavazást a család fogalmáról

Balogh Levente 2018. május 03., 22:53

Június 10-ére írhatják ki a család fogalma alkotmányos meghatározásának módosítását célzó, az azonos neműek házasságát ellehetetlenítő népszavazást – jelentette be csütörtökön Florin Iordache.

Florin Iordache

Június 10-én szervezhetik meg a család alkotmányos meghatározásának megváltoztatásáról szóló népszavazást – jelentette be csütörtökön Florin Iordache, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője, volt igazságügy-miniszter, miután

az alkotmánybíróság közölte, elutasította a népszavazások kiírásáról és lebonyolításáról szóló törvény módosítása ellen benyújtott ellenzéki óvást.

„A kezdetektől fogva azt mondtuk, támogatunk egy ilyen irányú alkotmánymódosítást. Ma végre az alkotmánybíróság elutasította a referendumtörvény módosítása elleni óvást, így azt várjuk, hogy az államfő hirdesse ki a jogszabályt” – nyilatkozta Iordache, hozzátéve, az elnök tíz napon belül aláírhatja a törvényt.

Emlékeztetett, a képviselőház után még a szenátusnak is el kell fogadnia az alkotmánymódosítást, és ha ez a referendumtörvény államfő általi kihirdetését követően megtörténik, majd az ezt követő 30 nap utolsó vasárnapjára – amely június tizedike lehet – kiírhatnák a népszavazást.

A román ellenzék azért nyújtott be alkotmányossági kifogást a refe­rendumtörvény módosítása ellen, mert az új változat kiiktatja az államfőt a népszavazások kiírásának eljárásából.

A képviselőház még április elején fogadta el a módosítást, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) ezt követően jelezte, alkotmánybírósághoz fordul, mivel álláspontja szerint a kormányoldal ürügyként használja fel a család alkotmányos meghatározásának módosítását célzó polgári kezdeményezést arra, hogy lefaragjon az államfő hatásköreiből.

A tavalyi év végén az ellenzék egyszer már megtámadta az alkotmánybíróságon a tervezetet, és akkor sikerrel járt. Abban a változatban ugyanis az szerepelt, hogy a népszavazás időpontját a kormány dönti el, a parlamentet, az alkotmánybíróságot és az államfőt kihagyták volna az eljárásból. Az alkotmánybíróság akkor úgy döntött, hogy ez figyelmen kívül hagyja a parlament számára az alkotmány által biztosított jogköröket.

Ugyanakkor az, hogy az alkotmánybíróság most elutasította az ellenzéki óvást, még nem jelenti, hogy Klaus Johannis államfő automatikusan kihirdeti a törvényt.

Az elnök ugyanis még április 18-án közölte, ő is alkotmánybírósághoz fordul, mivel elégedetlen vele, a parlament ugyanis anélkül szavazta meg újra, hogy figyelembe vette volna a korábban megfogalmazott államfői kifogásokat. Az alkotmánymódosító népszavazások megszervezéséről szóló törvénymódosításra azért van szükség, hogy „egy férfi és egy nő” önkéntes házasságaként határozhassák meg a család fogalmát az alkotmányban, a hatályos alaptörvényben szereplő „házastársak” kifejezés helyett.

Mint ismeretes, a Koalíció a családért nevű ernyőszervezet – a szükséges félmillió helyett –

több mint hárommillió támogató aláírást gyűjtött össze a család alkotmányos meghatározásának módosítását célzó polgári kezdeményezéshez.

A melegházasság későbbi legalizálását ellehetetlenítő alkotmánymódosító törvénytervezet túljutott a képviselőházon, jelenleg a szenátus elfogadására vár. Hatályba lépéséhez azonban érvényes és eredményes népszavazásra is szükség van, amelyet a hatályos szabályozás szerint a parlamentnek külön törvényben kellene kiírnia.

A népszavazási törvény módosításával a kormánytöbbségnek az volt a célja, hogy egyszerűsítse az eljárást oly módon, hogy amennyiben a parlament alkotmánymódosító törvénytervezetet fogad el, akkor arról 30 napon belül automatikusan a népszavazást is megrendezzék anélkül, hogy a referendum kiírásáról külön törvényt kellene hozni.