Főterüket féltik a beszterceiek: petícióban tiltakoznak a belvárosi fák kivágása ellen

Pap Melinda 2018. május 03., 10:50

Hatalmas felháborodást váltott ki Besztercén a városvezetésnek a Főtér (Piața Centrală) átalakítását célzó terve. A lakosság aláírásgyűjtést indított a többtucatnyi terebélyes fa megmentése érdekében. A projekt ellenzői azt is kifogásolják, hogy Ovidiu Creţu polgármester valós közvita nélkül ü

Fotó: Deák Zsolt

Több mint háromezren írták alá csütörtök reggelig azt az online petíciót, amelyben a besztercei Főtér (Piața Centrală) átalakítási tervének újragondolását kérik. A helyiek és a környezetvédők az ellen tiltakoznak, hogy a városvezetés járólappal borítaná be a szász evangélikus templom körüli teret, a munkálatoknak ráadásul az istenháza körüli fasorok is áldozatul esnének.

A projekt ellenzői azt is kifogásolják, hogy Ovidiu Creţu polgármester valós közvita nélkül ültetné gyakorlatba tervét.

A petíciót kezdeményező Koalíció a biodiverzitásért civil szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy az elképzelés szerint a Főtér átalakítása során felszámolnák az evangélikus templom körüli zöld szigetet, a virágágyásokat és a sétányokat övező 104 terebélyes fa zömét is kivágnák. Arra kérik a polgármestert és a helyi tanácsot, tegyenek le a tér ilyen formában történő átalakításáról.

A környezetvédők szerint csak a tér húsz százalékát lenne indokolt járólappal borítani, tekintve, hogy a közelben van gyalogosövezet, amelyet az elmúlt években alakítottak ki.

Azt is kérik, hogy a városvezetés szervezzen közvitát a témában, és szakértők, illetve civil szervezetek véleményét is figyelembe véve alakítsa ki a végleges tervet. „Beszterce már nem engedheti meg magának, hogy egyetlen egészséges fát vagy négyzetméter gyepet is elveszítsen valamely elöljáró szeszélye miatt” – fogalmaznak a petíció szerzői. Rámutatnak, a város lakóiként a jövőben is gyönyörködni akarnak a Főtér építészeti egyediségében, amelynek a fák ugyanúgy részei, mint az általuk körülvett szász templom.

Középkori csontok is előkerülhetnek

A fák sorsa nemcsak a lakosságot, hanem a politikusokat is foglalkoztatja: a Zöld Párt tagjai múlt héten a helyszínen tartott sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet a térátalakítás kockázataira. A Bistriţeanul.ro beszámolója szerint Adrian Florin Chereji volt helyi tanácsos úgy vélte, a főtéri zöldövezet felszámolása nem indokolt, mivel a város nem szenved hiányt gyalogosövezetekben. „Ha a sétálóutca zsúfolt lenne, megérteném, hogy bővíteni kell. Ráadásul alig ért véget a főtér – Dornei utca korszerűsítésére vonatkozó projekt, amelyre több millió eurót költöttek” – magyarázta a politikus, aki szerint a gyalogosövezet nincs is kellően kihasználva.

Beszterce főtere jelenleg... Fotó: Bistriteanul.ro

...és a látványterv szerint Fotó: Bistriteanul.ro

A szintén zöld párti Marius Bălan arra hívta fel a figyelmet, hogy a szász templomot középkori temető övezi, 1540-től a 18–19. századig ide temették a főtéri templomban szolgáló lelkészeket és családtagjaikat,

a járólapok elhelyezése során így csontok kerülhetnek felszínre. „Mihez kezdünk ezekkel? Kivesszük a csontokat, és elvisszük Désre?” – tette fel az ironikus kérdést a politikus.

A miniszter elé kerülhet az ügy

Ennél vehemensebben reagált Ionuţ Simionca, a Népi Mozgalom Párt (PMP) parlamenti képviselője, aki a Bistriţeanul.ro-n közzétett felhívásában kijelentette: a környezetvédelmi minisztérium elé viszi az ügyet, ha a szociáldemokrata (PSD) polgármester nem mond le tervéről.

„Víziók nélkül és a múlt iránti tisztelet teljes hiányában a PSD-s polgármester Besztercét giccsmúzeummá akarja alakítani,

manelével töltve meg a köztereket és a természetnek még árnyékát is kizárva a városi építészetből. Ráadásul az adófizetők pénzén elvégzett munkálatok rossz minőségűek, csak foltozások” – fogalmazott az ellenzéki honatya.

Ígérete szerint csatlakozik a petíció aláíróihoz, és interpellációban hívja fel a környezetvédelmi minisztérium figyelmét az eljárás kifogásolható módjára. Simionca azt is kifogásolta, hogy a hivatal a május elsejét megelőző szabadnapokra hirdette meg lakossági véleményezésre a projektet, a nyilvános közvitára pedig már ma sor kerül.

Fotó: Bistriteanul.ro

A besztercei Főtér átalakítási tervének elkészítésére még 2014-ben írt ki pályázatot a polgármesteri hivatal,

az öt jelentkező közül a kolozsvári Planwerk cég projektje lett a nyerő, amelyért 150 ezer eurót fizetett a városvezetés.

A cég leírásában azt közölte: a parkoló felszámolásával és a főtér átalakításával az egykori szász belváros arculatának egységesítését célozzák meg. A tervezőiroda már több erdélyi belváros átszervezésében szerepet vállalt, többek között részt vettek a kolozsvári Deák Ferenc (Eroilor) utca sétálóövezetté való alakításában, illetve a Főtér kiszélesítését célzó munkálatokban.

{K1}

Besztercén az elmúlt évtizedben jelentősen nőtt a lakosságban az épített örökség iránti felelősségtudat, miután tíz évvel ezelőtt részben leégett a város jelképe, a főtéri szász evangélikus templom. A 2008. június 11-én keletkezett tűzvészben kigyulladt az évek óta restaurálás alatt álló istenházát körülvevő állványzat, majd a tűz átterjedt a toronyra és a hajó tetőzetének nyugati részére. A toronysisakok és a harangok megsemmisültek, részben a tetőszerkezet is károsodott. 2009-ben a templom új harangokat kapott, 2011-ben új óraszerkezetet szereltek fel, majd átadták a toronyba vezető liftet is.