Erdélyi X-Faktor-hangok: „hazai terepen” mutatkozhatnak be a tehetséges énekesek, zenekarok

Bede Laura 2018. május 03., 09:07

Tíz romániai városban tart meghallgatást csütörtöktől kezdődően a magyarországi X-Faktor stábja. Az RTL Klubon sugárzott tehetségkutató műsor nyolcadik évadába várják a jelentkezőket.

Fotó: Pál Árpád

Erdély tíz városában mutathatják meg énektehetségüket azok, akik részt vesznek a következő napokban a magyarországi X-Faktor meghallgatásain.

Ha szeretsz énekelni, és jól érzed magad a színpadon, akkor gyere el, viszont ha a színpad nem a te tereped, de egy barátod, ismerősöd vagy bárki a környezetedből szeret énekelni, ne habozz, nevezd be őt”

– olvasható a tehetségkutató felhívásában. A fellépőket arra kérik, vigyenek magukkal zenei alapokat pendrive-on vagy CD-n, vagy akusztikus hangszert, amin kísérni tudják magukat. A zenekaroktól bemutatkozó anyagot várnak.

A meghallgatások csütörtökön 14 órakor kezdődnek Szatmárnémetiben, ahol a MusicCat Pub szórakozóhelyen várják az érdeklődőket, 21 órakor pedig a nagyváradi Moszkva Zone lokálban mutatkozhatnak be a tehetségek. Pénteken 14 órakor a kolozsvári Bulgakov kávéházban szervezik a selejtezőt, 16 órakor pedig a marosvásárhelyi G. Caféban.

Szombaton 13 órakor a székelyudvarhelyi Fészek Blues & Rock Music Pub ad otthont az előválogatónak, 21 órakor pedig a csíkszeredai One Caffe. A sepsiszentgyörgyi Hotel Restaurant Parkban vasárnap 13 órakor, a brassói Pilvax vendéglőben pedig 20 órakor tartják a meghallgatást. Május 18-án 18 órakor az aradi Jelen Házban, 20 órakor a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban bizonyíthatnak az erdélyi énekesek, zenekarok.

Magyarországon a meghallgatások már április 11-én elkezdődtek és május 26-ig tartanak. Az idei, nyolcadik évad műsorvezetője a Barátok közt című televíziós sorozatból ismert Kiss Ramóna.

A mentorok – ByeAlex, Gáspár Laci, Puskás Peti és Radics Gigi – jelentős zenei tapasztalattal rendelkeznek, számos listavezető dallal és szakmai elismeréssel büszkélkedhetnek.

Az X-Faktor licencszerződésen alapuló zenei tehetségkutató műsor, amely az RTL Klub csatornáján látható. A műsor magyar verziója követi az eredeti brit The X Factor című show-műsorban alkalmazott szabályrendszert, és a jelentkezők elbírálásában az éneklésen kívül itt is fontos szerepet játszik az előadásmód, beleértve a külső megjelenést és a tánctudást is. A válogatók, a táborban zajló meghallgatás, valamint a látogatás a mentorok házában felvételről kerül adásba. Az élő adásokat a Media Center Camponában, a 3-as stúdióban – az RTL Klub és az ország legnagyobb tévéstúdiójában – veszik fel.

Kategóriánként hárman-hárman, összesen 12-en indulnak az élőműsor-sorozatban. A műsor végén az a két előadó, akik a nézőktől a legkevesebb szavazatot kapták, párbajozni kényszerülnek, azaz egy-egy újabb dalt kell előadniuk. Ezután kettőjük közül a négytagú zsűri szavazással dönti el, hogy ki esik ki. Szavazategyenlőség esetén a kieső az, aki kevesebb nézői szavazatot kapott.