Dăncilă szerint ősszel kerül a parlament elé az új nyugdíjtörvény

Bálint Eszter 2018. május 01., 15:10

Az őszi parlamenti időszakban kerül a parlament elé a szociálliberális kabinet kormányprogramjában megígért új nyugdíjtörvény – jelentette be egy hétfő esti televíziós interjúban Viorica Dăncilă miniszterelnök, részleteket azonban nem árult el.

Fotó: Gov.ro

Annyi viszont egyértelművé vált szavaiból, hogy ez a jogszabály ad majd választ a nyugdíjrendszer második pillére, vagyis a kötelező magánnyugdíj-hozzájárulás körül felmerülő kérdésekre. Mint ismeretes, az utóbbi időszakban több híresztelés és kormányzati nyilatkozat is taglalta a témát, az viszont nem egyértelmű, hogy megszűnik-e ez a pillér vagy csak opcionálissá teszik.

A kormányfő ugyanakkor a România Tv műsorában cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint az elmúlt egy év leforgása alatt csökkentek volna a nyugdíjrendszer második pillérének a hozzájárulásai. Leszögezte,

2018 januárjában 19,6 százalékkal nőttek a második pillér hozzájárulásai az előző év azonos időszakához mérten.

„2017 januárjában 493 millió lej volt a hozzájárulás a második pillérhez, 2018-ban 590 millió lej. Tehát 19,6 százalékos a gyarapodás. A híresztelésekkel bizonytalanságot akarnak kelteni. Amíg nem rukkolunk elő a végleges verzióval, mindenféle spekulációk fognak szárnyra kapni” – vélekedett Viorica Dăncilă.

Hozzátette: amikor elkészül a jogszabály végleges verziója, akkor majd „alaposan megindokolnak”, megmagyaráznak minden döntést. Addig is igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, mondván,

a nyugdíjasok semmiképpen sem fognak veszíteni”.

A miniszterelnök emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy milyen ütemben fognak az elkövetkezőkben nőni a nyugdíjak. „Július elsejétől lesznek emelések, a nyugdíjpont értéke 1000 lejről 1100 lejre nő. A minimálnyugdíjat 520 lejről 640 lejre emeljük. 2019-ben a nyugdíjpont 1265 lejre nő, 2020-ra pedig el fogja érni az 1775 lejt” – részletezte a szociálliberális kormány terveit Viorica Dăncilă.

 

Dăncilă: nem lesz gazdasági összeomlás

A tanügyi és egészségügyi rendszer béremelései nem fognak gazdasági összeomláshoz vezetni, a kormány valamennyi intézkedése fenntartható – szögezte le hétfő este Viorica Dăncilă miniszterelnök. „Az egészségügyi rendszerben nőttek a fizetések. 2016-hoz viszonyítva nincsenek olyan fizetések, amelyek ne nőttek volna. Mi több, idén március elsejétől az orvosok fizetése 75 és 125 százalék közötti mértékben nőtt” – fejtette ki a kormányfő a România Tv műsorában. Mint mondta, dolgoznak a pótlékok korlátozása miatt kialakult gondok orvoslásán – véleménye szerint megoldás jelenthetne, ha az ügyeletek után járó juttatás nem minősülne pótléknak.