Államfőválasztási kampány nyitányának tekinti a szakértő Johannis és a kormány vitáját

Krónika 2018. április 30., 15:34

Leginkább korai kampányindítónak tekinthető a román államfő és a kormányfő vitája – jelentette ki Pászkán Zsolt Románia-szakértő hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Pászkán Zsolt

Pászkán Zsoltot arról kérdezték, hogy Viorica Dăncilă szociáldemokrata miniszterelnök péntek este kijelentette, nem mond le tisztségéről, noha Klaus Johannis jobbközép államfő erre szólította fel.

A budapesti Külügyi és Külgazdasági Intézet külső szakértője emlékeztetett, 2019 decemberében elnökválasztás lesz Romániában. Klaus Johannis indulna a második mandátumáért – tette hozzá –, és úgy tűnik, a Szociáldemokrata Párt (PSD) „frontális támadást” indított azon a három területen, ahol az elnöknek hatásköre van. A három terület a külpolitika, a hadsereg és a titkosszolgálatok ügye.

Liviu Dragnea pártelnök, a párt és az ország erős embere bejelentette, hogy dolgoznak a nemzetbiztonsági reformon” – érzékeltette a „támadás” részleteit a szakértő.

Pászkán Zsolt szerint a külpolitikában is kényelmetlen helyzetbe akarták hozni Klaus Johannist azzal, hogy választásra akarták kényszeríteni: vagy az amerikai szövetségesével helyezkedik azonos platformra, vagy az európai uniós szövetségesekkel.

Az államfő és a kormányfő vitájáról szólva a szakértő kitért arra is, hogy bár az elnök véleményt nyilváníthat a miniszterelnök munkájáról, annak nincs jogi következménye. „Ráadásul az elnök már Viorica Dăncilă kinevezésekor megtehette volna, hogy jelezze fenntartásait, de ezt akkor elmulasztotta” – idézte az MTI Pászkán Zsoltot.

Az elemző úgy fogalmazott: Dăncilă „nem tényező a román politikában”, azért van a posztján, mert Liviu Dragnea nem tart attól, hogy nem hajtja végre „megfelelően az utasításokat”.