Kiss Ádám humorista: mindig is a szívem csücske volt Erdély

2018. április 28., 18:12

A tizenötödik alkalommal megszervezett Erdélyi Humorfesztivál egész közönségét megnevettette múlt szombaton a székelyudvarhelyi gyökerekkel rendelkező, Magyarországon élő Kiss Ádám humorista. Kolozsvári fellépése után pályafutásáról, terveiről beszélt a Krónikának.

Fotó: Bethlendi Tamás

– Idén áprilisban volt a tízéves évfordulója az első Showder Klubban való fellépésednek. Hogyan tekintesz vissza erre az időszakra?

– Nyilván abban a pillanatban, amikor elkezdtük, még nem tudtuk, hány részes lesz, mennyi ideig sugározza a televízió. Nagyon büszke vagyok a műsorra és a csapatra, mert a mai világban kevés adást követhetünk figyelemmel tíz éven keresztül, de ezt a nézők és mi is szeretjük. Úgy érzem, életem egyik legszebb tíz éve volt.

Azóta már sokkal jobban felépítem a produkcióimat, hiszen másképp élek, másképp gondolkodom, illetve rengeteg fellépés van a hátam mögött, ezért kevesebb meglepetés érhet a színpadon.

– Az elmúlt napokban Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Marosvásárhelyen és Aradon is felléptél Hajdú Balázzsal és András Előddel közösen. Más produkcióval, poénokkal készülsz az erdélyi közönségnek, mint a magyarországinak?

– Az erdélyieknek és a magyarországiaknak is ugyanazt mondom, semmilyen különbséget nem teszek köztük, mint ahogy Magyarországon sem különböztetem meg a miskolciakat a soproniaktól. Mindenhova szórakoztatni megyek. A felkészülés szokott eltérő lenni, mert másképp gyakorlok egy önálló vagy közös estre, illetve a kolozsvárihoz hasonló negyvenperces best ofra.

Külön az erdélyi turnéra nem készültem extra műsorral, hanem a bennem levő legjobb 40 percet adtam mindenhol.

– Már több alkalommal felléptél romániai városokban, nagy ismertségre tettél szert a határon túl is. Hogyan fogadott az itteni közönség?

– Szuperül, nyilván bizonyos városokban kevesebben gyűltek össze, de mindenhol nagyon nagy szeretettel fogadtak. Sőt napközben is akárhova mentünk, kedvesen köszöntek, megkínáltak helyi finomságokkal, tehát mindenki nagyon szívélyes volt.

– A 2013-as erdélyi, illetve a 2014-es európai turnéról készült videósorozat felkerült a YouTube-csatornádra, amely ma már tízmilliós nézettséggel bír. A hétfőn lezárult erdélyi turnéról is készülnek kisfilmek?

– Nem, erről most nem készítettünk videót. A felvételek, amelyek felkerültek a YouTube-ra, nagyon komoly koncepció alapján készültek el, és milliókat fektettem bele.

Erdély mindig is a szívem csücske volt, azért is forgattam itt, de a mostani turnén ez nem fért bele az időbe.

– A Showder Klubban való fellépéseken kívül jelenleg mivel foglalkozol, illetve milyen szakmai terveid vannak?

– Most két előadásom van a Dumaszínházban, emellett vannak más projektjeim, vállalkozásaim, amelyekbe rengeteg energiát fektetek.

Van egy sorozattervem is, de erről még nem beszélhetek, jelenleg még tárgyalok különböző társaságokkal.

A maradék szabadidőmet pedig most már legszívesebben a kislányommal töltöm. A munkám miatt sokat utazom, ezért amikor csak otthon vagyok, vele foglalkozom – teljesen feltölt.

– A kolozsvári Auditorium Maximumban tartott produkciód központi témája is a kislányod volt. Mennyire változtatta meg az életed a gyerekvállalás?

– Teljesen, most mindent annak rendelek alá, hogy neki jó legyen. De ki nem? Ez a normális, mert imádom, és vigyázok rá.

Néhány hónap alatt szoktam meg, hogy már nem én vagyok a legfontosabb a saját életemben, hanem egy gyerek.

A változás abban mutatkozott meg, hogy kicsit szétszórtabb lettem, mert az első egy évben nem tudtam aludni, de most már javult a helyzet. A feleségemet pedig hatalmas tisztelet illeti, mert ha például én éjszaka jövök haza egy fellépésről, akkor megoldja, hogy tudjak pihenni. Idővel összeegyeztettem ezt a szakmát az apasággal, az éjszakai gyermekaltatást a másnapi fellépésekkel. Ehhez kellett egy kis logisztika, de nem panaszkodom.

Bede Laura, Lőrincz Anna