Hevesen bírálják a kormányt a Bukarestben tüntető egészségügyi dolgozók

Krónika 2018. április 26., 13:09

Több ezer egészségügyi alkalmazott tüntet a bukaresti Győzelem (Victoriei) téren. A Sanitas szakszervezeti szövetség által szervezett megmozdulás részvevői elsősorban a kórházakban dolgozó kiegészítő személyzet bérének csökkenése miatt elégedetlenek.

Fotó: Facebook/Sanitas

A tiltakozók sípokkal, dobokkal vannak felszerelkezve, és táblákat tartanak a magasba, többek között a következő felirattal: „Egyenlőséget mindenkinek!”, „Igazságot a kiegészítő személyzetnek!”, „A ti egységes törvényetek megosztja az országot".

Romeo Sandu, a Sanitas alelnöke az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, több mint tízezer szakszervezeti tag jelezte részvételét a tüntetésen szerte az országból.

Elégedetlenségük fő oka a nettó fizetés csökkenése és a pótlékoknak az alapbér 30 százalékára való korlátozása.

Fotó: Facebook/Sanitas

Sandu hangsúlyozta, az emberek megelégelték, hogy míg a televíziós nyilatkozatokban béremeléseket ígértek nekik, a valóságban – a társadalombiztosítási járulékoknak a munkavállalóra való áthárításával – csökkent a fizetésük.

A tiltakozók arra számítanak, hogy a kormány képviselői egyeztetésre hívják őket. A tervek szerint a tüntetés 14 óra 30 percig tart. A Sanitas korábbi bejelentése értelmében a csütörtöki megmozdulást május 7-én figyelmeztető sztrájk, majd 11-én pedig általános munkabeszüntetés követi.