Páva Adorján 2018. április 25., 23:10

Idegenbe szakadt milliók milliárdjai

A Világbank jelentése szerint csaknem ötmilliárd dollárt küldtek haza tavaly a külföldön dolgozó román állampolgárok, ami több mint 40 százalékos növekedést jelent az előző évben kimutatott összeghez képest. Pedig az elmúlt időszakban több olyan markáns véleményt is lehetett hallani, miszerint visszaesés várható e téren, ugyanis a kenyerüket a határon túl keresők immár annyira „megerősödtek”, hogy helyben is megengedhetik maguknak a házépítést, cégalapítást, és emiatt kevesebb pénzt utalnak haza. A tavalyi tendencia azonban nem ezt igazolja: a korábbinál jóval többet, óriási összeget pumpáltak a román gazdaságba.

A bruttó hazai termék mintegy 2 százalékát kitevő „utalásoknak” természetesen szökdécselve tapsol a kormány, amely a minap szánalmas módon próbált kimagyarázni egy, a vendégmunkások pénzügyi forrásait firtató törvénytervezetet. Ugyanis a feketemunkát, illetve a pénzmosást visszaszorítani hivatott uniós irányelvek szerint 1000 euró fölötti összeg esetén igazolni kell valamilyen formában, hogy a postázott summa tisztességes jövedelemből származik, erről pedig – bizonyára véletlenül – született egy jogszabálytervezet is.

„Kétlem, hogy Románia lenne az utolsó ország, amely nem vette át ezt az európai előírást, és kétszer is meg kell gondolnunk, amikor átültetünk egy jogszabályt” – mentegetőzött a pénzügyminiszter, egyértelművé téve, hogy a kormány ez esetben sem a jogkövető magatartás híve; inkább tátott szájjal várja a menetrendszerűen érkező sült galambot, még ha feketére pirították is.

Pedig jobb lenne élve hazacsalogatni. Bár a vendégmunkások által hazaküldött összeg valóban óriási, annak sokszorosát veszíti el az ország azáltal, hogy több millióan nem itthon dolgoznak. Hivatalosnak mondott kimutatások szerint az aktív munkaerő harminc százaléka él Nyugaton, ahol összesen csaknem annyi pénzt termelnek a befogadó országoknak (2016-ban mintegy 158 milliárd dollárt), mint a teljes román GDP (ez 2016-ban 187 milliárd dollárt tett ki). Elemzők szerint ha ezt a munkaerőt „átültetnénk” a romániai viszonyok közé, akkor mintegy 90-100 milliárd dollárral gazdagítanák az országot. Ami ugye lényegesen több a hazaküldött 5 milliárdnál.

A kormány azonban megelégszik az ingyen kapott kevesebbel, miközben tehetetlenül szemléli a csillapodni nem akaró elvándorlást, és csak mímeli az idegenbe szakadtak hazahívását.

{K1}