Borboly a Szent Anna-tóról: elmaradt a valós társadalmi vita

Bíró Blanka 2018. április 25., 16:43

A Szent Anna-tavat magában foglaló természetvédelmi terület elfogadott kezelési terve írja elő a fürdési tilalmat, így ennek bevezetése kötelező – szögezte le megkeresésünkre Borboly Csaba.

Fotó: Sándor Csilla

A Hargita Megyei Tanács elnöke úgy látja, ez a tilalom a tó biológiai egyensúlyának fenntartása érdekében is nélkülözhetetlen. Hozzátette:

kétségtelen, hogy lesznek olyan turisták, akik „nem fogadják örömmel” a tilalmat, ám szerinte a természeti környezet iránt felelősséget érzők megértik a tiltás bevezetését.

{K1}

Ugyanakkor hiányolja, hogy elmaradt a valós társadalmi vita a kérdésről, és a menedzsmentterv készítői nem vettek mindent figyelembe.

Azt is érzem, hogy egy helyi döntést átadtunk egy központi hatóságnak,

ezentúl a sportrendezvényekre is a központi hivataltól kell engedélyt kérni, ez nem erősíti a helyi autonómiát” – szögezte le Borboly Csaba.

Kifejtette, hamarosan közvitára bocsátják a Csomád-Bálványos övezeti rendezési tervét, amely Kozmás, Tusnád és Tusnádfürdő külterületeinek összességét érinti Kovászna megye határáig. Ebben a tervben nemcsak a Szent Anna-tó és a Mohos-tőzegláp, hanem a tágabb környezetük turisztikai fejlesztési elképzelései is megjelennek, és mindenképpen figyelmbe veszik a jelenlegi helyzetet.

Bár a Szent Anna-tó valóban az egyik legnagyobb vonzereje a térségnek, számos egyéb érték is turisztikai vonzerővel bírhat.

Rengeteg fejlesztési elképzelés, lehetőség van a térségben, amely megvalósítható a kezelési tervvel összhangban” – összegezte Borboly Csaba. Elmondása szerint a megyei utak korszerűsítésére vonatkozó tervek esetében megtapasztalta, hogy tíz, nem a legjobb tervből nyolcat utólag is fel lehet javítani, ehhez kitartásra, elszántságra van szükség.