Harmincezer lejes bírság a „Kifele a magyarokkal az országból!” rigmus skandálásáért

Krónika 2018. április 25., 16:32

Összesen harmincezer lejre bírságolta az Országos Diszkriminációellenes Tanács a Román Labdarúgó Szövetséget, valamint két élvonalbeli klubot, amiért utóbbiak szurkolói magyarellenes rigmusokat skandáltak a Sepsi OSK elleni mérkőzéseken.

A hátrányos megkülönböztetés ellen küzdő hatóság a román élvonalban tavaly augusztusban lejátszott két találkozón történt incidenseket vizsgálta. Mindkét összecsapáson a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK játszott a Bukaresti Dinamo, majd a Poli Iași ellen.

A román élvonalban maradásért küzdő háromszéki együttes ellenfeleinek szurkolói a „Kifele a magyarokkal az országból!” rigmust skandálták.

A hatóság az MTI tájékoztatása szerint megállapította, ez a megnyilvánulás hátrányos megkülönböztetést jelent a romániai magyar közösséggel szemben, amely tagjainak sérti az emberi méltósághoz való jogát.

Ezért az Asztalos Csaba vezette testület egyhangú döntés nyomán a román szakszövetséggel, valamint a két klubbal szemben 10-10 ezer lejes bírságot rótt ki. A Sepsi OSK a Liga 1 rájátszásának alsóházában jelenleg a kiesés elkerüléséért küzd, és a hétvégi fordulóban hazai pályán éppen a bukaresti Dinamót fogadja.