Dollármilliárdok külföldről: tavaly 41 százalékkal több pénzt küldtek haza Romániába a vendégmunkások

Bálint Eszter 2018. április 25., 14:07

Jókora, az előző évi szintet mintegy 40 százalékkal meghaladó összeget küldtek haza tavaly a külföldön munkát vállaló románok.

Fotó: Pixabay.com

Csaknem ötmilliárd dollárt küldtek haza tavaly a külföldön dolgozó román állampolgárok. A kedden nyilvánosságra hozott világbanki jelentés szerint minden várakozást felülmúlt az az ütem, amelyben nőtt a más országokban munkát vállalók által hazapostázott pénzmennyiség: világszerte 466 milliárd dollárról van szó, ami 20,9 százalékos növekedést jelent az előző évi adathoz képest. A szakemberek szerint pedig a trendek jövőre is folyatódnak, és akkor már ez az összeg el fogja érni a 485 milliárd dollárt.

A tavaly hazaküldött összegek több mint fele összesen alig tíz országba irányult. Az első helyen Indiát találjuk 70 milliárd dollárral, majd Kína (64 milliárd dollár) és a Fülöp-szigetek (33 milliárd dollár) következik. A régióban eközben Oroszországba érkezett a legtöbb pénz, összesen 8 milliárd dollár, majd Ukrajna és Románia következik 7,9 milliárd, illetve 4,9 milliárd dollárral.

Érdekesség, hogy a romániai „eperszedők” által hazaküldött összeg 41 százalékos növekedést jelent a 2016-os 3,489 milliárd dollárhoz képest.

A Világbank jelentése szerint az összegek hirtelen megugrása a munkavállalás helyszínéül szolgáló országok gazdasági növekedésének, valamint az euró és a rubel dollárral szembeni megerősödésének tudható be.

A hivatalos statisztikák szerint különben mintegy 266 millió ember dolgozik külföldön. Ők a legtöbb pénzt az Amerikai Egyesült Államokból (67 milliárd dollár) és Szaúd-Arábiából (38 milliárd dollár) küldték haza tavaly.