Példátlan káosz a kórházakban: vékony ígéretet kaptak az igazgatók a miniszterelnöktől

Bíró Blanka 2018. április 23., 19:05

Munkacsoportot hoznak létre az egészségügyi minisztériumban – mindössze ennyit ígért Viorica Dăncilă kormányfő a Bukarestbe megbeszélésre hívott kórházmenedzserek panaszaira reagálva. Hétfőn több száz kórházigazgató utazott a fővárosba, hogy a miniszterelnökkel tárgyaljon.

Fotó: Gov.ro

Noha a kormányfő átiratában úgy fogalmazott, azokkal szeretne találkozni, „akiknek gondjaik vannak a pótlékszabályzat gyakorlatba ültetésével”, a megbeszélésen mégis úgy üdvözölte őket, örül, hogy ilyen sokan eljöttek.

Az egyeztetésen jelenlevő András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház igazgatója a Krónikának elmondta: az igazgatók nagyjából ugyanolyan visszásságokról, méltánytalan helyzetekről számoltak be,

tehát országos szinten azonos gondokkal küzdenek. A miniszterelnök válasza azonban mindössze annyi volt: a közeljövőben létrehoznak az egészségügyi minisztériumban egy munkacsoportot, amely a megbeszélésen elhangzottak alapján javaslatokat fogalmaz meg a további teendőkről. A kormány képviselői még csak határidőt sem szabtak erre.

{K1}

Méltánytalan különbségekre panaszkodnak

András-Nagy Róbert szerint mindenképpen előrelépés, hogy megemelték az orvosok és az asszisztensek fizetését, illetve azt is elismerte, hogy ez hatalmas terhet ró a költségvetésre, ugyanakkor leszögezte: a pótlékok esetében olyan logikátlanságokat vezettek be, amivel csak „összeugrasztják” a szakembereket.

„Teljesen új szabályzatra lenne szükség a pótlékok vonatkozásában, hiszen a jelenlegi akkori káoszt eredményezett, amilyen soha nem volt a rendszerben. Aki összeállította, életében nem járt kórházban” – fogalmazott a menedzser.

A háromszéki igazgató szerint még a többletjuttatások 30 százalékos korlátozása is elfogadható lenne, de a pótlékokat mindenképpen arányosan kellene elosztani figyelembe véve a kórházak rangsorolását, kapacitását, felszereltségét, a szakemberek felkészültségét, terheltségi szintjét. „Nem méltányos, hogy egy kisvárosi kórház kiadhatja a legmagasabb pótlékokat, miközben a bonyolult eseteket továbbküldi. Vagyis ott egy sebész többet keres, mint egy sürgősségi kórházban, ahol sokkal összetettebb esetek megoldására van kapacitás, felszereltség. De hasonló a helyzet a sürgősségi kórház és a klinikák közötti eltéréseket tekintve is” – részletezte az igazgató.

András-Nagy Róbert

Hasonló aránytalanságokról számolt be az egy kórházon belüli osztályok vonatkozásában is.

„Míg a sebészeten 15 százalékos a pótlék, a tüdőosztályon 85 százalék, a neurológián pedig 50 százalék. A kórbonctanorvos pótléka annyi, mint a kezdő szakorvos fizetése. Ezek méltánytalan megkülönböztetések” – sorolta András-Nagy Róbert.

Csütörtökön tüntetnek Bukarestben

Viorica Dăncilă annak nyomán hívta tárgyalni a kórházmenedzsereket, hogy múlt héten felszólította Sorina Pintea egészségügyi, Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi és Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, hogy találjanak sürgősen megoldást az egészségügyi rendszerben felmerült problémákra, hogy „tudjuk lezárni a témát”.

Tudor Pop, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, az alsóház egészségügyi bizottságának tagja Facebook-oldalán azt írta:

a találkozón arról esett szó, hogy töröljék el a pótlékok korlátozására vonatkozó 30 százalékos küszöböt,

továbbá vonják be az egészségügyi alkalmazottak körébe a műszaki, gazdasági és adminisztratív személyzetet, hogy ők is ugyanolyan jogokban részesüljenek, mint az orvosok és az asszisztensek. „Mindez minden bizonnyal további fejrekoppintásokat és egy új sürgősségi kormányhatározatot fog eredményezni. A PSD-nek éppen a legnagyobb kampányígérete válik kárára” – kommentálta a találkozót Tudor Pop.

Fotó: Rostás Szabolcs

Amint arról beszámoltunk, az új bértörvény és a pótlékszabályozás miatt a rendszerben kialakult káoszra reagálva a Sanitas szakszervezet múlt héten úgy döntött: április 26-án Bukarestben nagyszabású tüntetést szerveznek, és amennyiben nem orvosolják problémáikat, májusban általános munkabeszüntetést robbantanak ki.