Politikailag korrektnek lenni vagy nem lenni? – tematikus szekció a kolozsvári TIFF-en

Krónika 2018. április 23., 15:26

Politikailag korrektnek lenni vagy nem lenni? – ez a címe a kolozsvári Nemzetközi Transilvania Filmfesztivál (TIFF) tematikus szekciójának, amelynek keretében tíz új alkotást vetítenek a május 25. és június 3. közt szervezendő szemlén.

Kim Ki-Duk világhírű dél-koreai rendező legújabb, Human, Space, Time And Human című alkotását is levetítik a TIFF-en Fotó: TIFF

A szekcióban vetítendő alkotások a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) díjáért versenyeznek majd a 17. TIFF-en.

Egyesek ellentmondásosnak vagy sértőnek fogják találni ezeket az alkotásokat, mások pedig megkönnyebbülten lélegzenek fel, hogy ilyen bátor filmek is születnek abban a korszakban, amelyben sokszor szélsőségessé válik a politikai korrektség”

– mondta Mihai Chirilov, a fesztivál művészeti igazgatója. Rámutatott, a Politikailag korrektnek lenni vagy nem lenni? szekciót azért hozták létre, mert korunkban szükségessé vált ilyen filmeket vetíteni, hiszen úgy tűnik, politikailag kozmetikázott törekvések fenyegetik a kifejezés szabadságát, olyanok, amelyneknek nincs köze a művészi értékhez.

A szekcióban felsorakozó filmek egyike Kim Ki-Duk világhírű dél-koreai rendező legújabb, Human, Space, Time And Human című alkotása, amelyet a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon mutattak be.

A művészfilmes koreai rendezőt botrányok övezték nemrég: szexuális zaklatással vádolta meg három színésznő. Az állítások hatására a N.E.W. nevű dél-koreai filmforgalmazó elhalasztotta Kim Ki-duknak a Berlinálén már vetített új filmje bemutatását.

Szintén ebben a szekcióban vetítik a szókimondó jelenektől sem mentes, ellentmondásos tematikát előtérbe helyező Holiday című dán filmet, amelyet a nők elleni erőszak és a kompromisszum összefüggéseit boncolgatja. A filmet a svéd Isabella Eklof rendezte. Szintén figyelemre méltónak ígérkezik a TIFF-en már több ízben részt vevő izlandi rendező, Hafsteinn Gunnar Sigurdsson Under the Tree című, egy vitatott területért folyó harcot bemutató feketekomédiája, amelyet a velencei filmfesztiválon mutattak be.

A szemle hagyományos, Korlátok nélkül (Fără limită) elnevezésű szekciójában is ellentmondásos, vitatott témákra összpontosító, sokkoló mozikat ígérnek a szervezők.

A TIFF szervezői nemrég azt is bejelentették, hogy Alfred Hitchcock filmrendező első alkotását, az 1925-ben készített A gyönyörök kertje (The Pleasure Garden) című némafilmjét, valamint

Sion Sono japán rendező részben a kincses városban és a tordai sóbányában forgatott minisorozatát is vetítik a szemlén a bonchidai Bánffy-kastélyban.

A Tokyo Vampire Hotel című kilencrészes sorozatban romániai színészek is játszanak, a rendező, aki 2016-ban volt a TIFF vendége, beleszeretett az erdélyi helyszínekbe.

Egyébként az idei TIFF-en hangsúlyos lesz a magyar jelenlét: életműdíjjal tüntetik ki Szabó Istvánt és Mészáros Mártát, a két rendező mellett további neves, jelentős életművel rendelkező magyarországi filmes alkotók érkeznek a szemle 17. kiadására. Részletek a tiff.ro honlapon, valamint a szemle Facebook-oldalán olvashatóak.