Több mint kétezer elégedetlen vasutas vonult utcára hétfőn Bukarestben

Hírösszefoglaló 2018. április 23., 13:33

A vasutas-szakszervezetek több mint kétezer tagja tüntetett hétfő reggel a közlekedési minisztérium épülete előtt, ahonnan a kormánypalota előtti térre vonultak.

Illusztráció Fotó: Gecse Noémi

A tüntetők a vasutasok jogállásáról szóló törvény elfogadását sürgetik, ugyanakkor az ágazati beruházások növelését, jobb munkakörülményeket és tisztességes béreket követelnek – közölte az Agerpres hírügynökség.

A vasutasok napjára időzített tiltakozás a közlekedési minisztérium épülete előtt kezdődött. A megmozduláson Lucian Şova tárcavezető is szót kért, hangsúlyozva, hogy

csendben, nyomásgyakorlás nélkül, kölcsönös bizalommal kell megoldást találni a problémákra”, 

rövid beszédét azonban folyamatosan bekiabálásokkal és sípolásokkal zavarták meg az összegyűltek.

A tiltakozók képviselői beszédükben rámutattak, nagyon alacsony fizetésért dolgoznak, rossz körülmények között. Ezek javulását remélik a vasutasok jogállásáról szóló új törvénytől, amelynek elfogadását sürgetik, a jelenleg érvényben levő jogszabályon ugyanis 28 éve nem módosítottak.

Ne sértegessék a vasutasokat, nem ők okolhatók a vagonokban tapasztalható körülményekért, sem a vonatok késése miatt. Inkább segítsenek nekünk!”

– mondták a felszólalók, akik szerint amennyiben tovább halasztják a vasutasok jogállásáról szóló törvény elfogadását, előbb figyelmeztető sztrájkot tartanak, majd beszüntetik a munkát. A minisztérium épülete elől a Victoria-palota előtti térre vonult a tüntető tömeg.

{K1}