Példaértékű történetekkel zárult a Könyvturi | élőkönyvtár idei kiadása

Bede Laura 2018. április 21., 13:49

Nagy érdeklődés övezte idén is a Könyvturi | élőkönyvtár rendezvényt, amelyet a semmiből mindent mottóval szerveztek meg csütörtökön és pénteken a kolozsvári Szabók bástyájában.

Fotó: Facebook/Könyvturi - Élőkönyvtár

Több ezer könyv talált gazdára csütörtökön és pénteken a Könyvturi | élőkönyvtáron, amelyet a kolozsvári Szabók bástyájában rendezett az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete (EMKISZ). A negyedik alkalommal szervezett eseményen a résztvevők ismét érdeklődési körüknek megfelelően válogathattak könyveket, ezek kategóriák – tudományos, szépirodalom, gyermekirodalom, vers, útleírás stb. – szerint voltak elhelyezve.

A Könyvturin a megunt, nem használt könyveket a látogatók olyan kötetekre cserélték le, amelyeket szívesen olvasnak.

A rendezvény másik programja az élőkönyvtár volt, amelynek keretében az olvasók különböző személyiségekkel beszélgethettek hosszabb-rövidebb időre. Az idei esemény a semmiből mindent tematikára épült, ezért a szervezők olyan személyeket hívtak meg, akik kimagasló eredményeket értek el egy területen, aktív tevékenységet folytatnak.

Fotó: Facebook/Könyvturi - Élőkönyvtár

Az élő könyvek között szerepelt Ferencz Attila hegymászó, Keresztes Zsolt mozgássérült, Borzási Judit versenytáncos, Miklós Réka író, Orbán Imola tréner, Bozsó Tamás vállalkozó, Jancsó István mozgássérült, Balázs-Bécsi Gyöngyi néprajzos, Németh Ildikó néprajzgyűjtő, Major Melinda tanító, Vlad Crișan-Pop maratonfutó, Balázs Attila lelkész és Balla Ferenc, a Kallós Alapítvány igazgatója.

A meghívottak nyíltan beszéltek arról, hogy mi motiválta őket céljaik megvalósításában, vallottak munkásságukról és a jövőbeli terveikről is.

Fotó: Facebook/Könyvturi - Élőkönyvtár

A Szabók bástyájában a könyvturkáláson és az élő könyvekkel való beszélgetésen kívül számos alternatív program is várta az érdeklődőket. A csütörtöki kerekasztal-beszélgetéseken a gyermekirodalom, könyvkiadás volt a téma, illetve arra is keresték a választ, hogy manapság mit olvasnak szívesen a diákok, mit kutat a doktori képzést végző.

Pénteken a kortárs tollforgatók beszéltek az író és olvasó közötti kapcsolatról, az írói identitásról, szakmai attitűdről.

Az irodalom szerepéről, trendekről Benke András, Solymár András és Serestély Zalán mesélt a közönségnek. Kifejtették, a témaválasztást a személyes hivatás, illetve az is befolyásolja, hogy az alkotó mit akar üzenni és elérni a művel.

Benke András, Solymár András és Serestély Zalán az írásról beszélt Fotó: Facebook/Könyvturi - Élőkönyvtár

A Könyvturin Márton Evelin író mutatta be André Ferenc költő, slammer első, Szótagadó című kötetét.

A szerző a címválasztással kapcsolatban elmondta, több módon értelmezhető, sok mindenre utal, de úgy gondolja, hogy a cím magyarázza önmagát. A Selyem Zsuzsa által szerkesztett, a Jelenkor kiadó gondozásában megjelent kiadvány – mint André Ferenc fogalmazott – már négy-hat éve „születget”. Kifejtette, költészetében erőteljesen jelen vannak az állatok, és minden bizonnyal az életében is, mivel a könyvbemutatón kiskutyája is részt vett.

Márton Evelin André Ferenc Szótagadó című kötetét mutatta be Fotó: Facebook/Könyvturi - Élőkönyvtár

A Könyvturi | élőkönyvtáron továbbá anyanyelvi játékokkal, gyereksarokkal, Kultivál kiállítással, a Campus és Perspektíva diáklapok programjaival várták a résztvevőket, a rendezvény Bogdán Zsolt kolozsvári színművész előadásával zárult.