Olcsóbb lehet az áram a szolgáltatók kartellezése miatt?

Hírösszefoglaló 2018. április 21., 18:49

Olcsóbbá kellene válnia a villanyáramnak, miután a Versenytanács vizsgálata nyomán arra derült fény, hogy több energetikai vállalat is megállapodott egymással, amivel megkárosították a fogyasztókat. 

Fotó: Barabás Ákos

Ezt Bogdan Chiriţoiu, a piaci versenyszabályok betartásáért felelős intézmény elnöke jelentette be csütörtökön. Mint rámutatott,

az Electricát már megbírságolták, mivel ügyfeleik kárt szenvedtek,

ugyanakkor mintegy premierként az Országos Energiaár-szabályozó Hatósággal (ANRE) vállvetve azt szeretnék elérni, ha a kartellező szolgáltatók az ügyfeleiket kárpótolnák. Chiriţoiu elmondása szerint azonban

nehéz megállapítani a kár pontos mértékét, mivel licitekről van szó, amelyek több évig is elnyúltak.

„Hosszú évekről beszélünk, amíg eltúlzott árakat gyakoroltak. Itt a kulcsszerepe az ANRE-nek lesz, mivel ennek az intézménynek a feladata kiszámítani a korrekt árat. Támogatni fogjuk őket a nyomozás során” – fejtette ki a Versenytanács elnöke.

Közölte egyúttal, meglátása szerint az ügyfelek kárpótlására az lenne a legjobb megoldás, ha az elkövetkezőkben csökkenne a villanyáram ára, ő maga ezt a javaslatot fogja tenni az energia-rászabályozó hatóságnak is. Hasonlóképpen vélekedik különben az energetikai minisztérium tanácsadója, Niculae Havrileţ is, aki nemrég az ANRE elnöke volt.

Mint közölte, a versenytanácsi vizsgálat eredményei után a lakosságnak meg kellene éreznie az árak csökkenését.

Amint arról korábban írtunk, az év elején a Versenytanács bejelentette, hat vállalkozást, köztük az Electricát, összesen 73 millió lejre bírságolt versenyellenes megállapodások megkötése miatt a villanyórák és más hasonló mérőműszerek forgalmazása terén.