Feltöltődésre alkalmas zene: Székelyföldön turnézik a magyarországi Belau zenekar

Bede Laura 2018. április 19., 16:18

Szívesen lépünk fel Erdélyben – nyilatkozta a Krónikának Kedves Péter, a magyarországi Belau zenekar alapító tagja. Az elektronikus zenei alapokon modern popzenét művelő formáció a hétvégén Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön koncertezik.

Fotó: Facebook/Belau

– Bár 2017-ben volt egy háromállomásos erdélyi turnétok, most első alkalommal léptek fel Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön. Hogyan esett a választás ezekre a városokra?

– Igen, tavaly év elején volt egy 3 állomásos turnénk, ami remekül sikerült, de szerettünk volna új helyeket is megnézni. Szerencsére Székelyudvarhelyre, Csíkszeredába és Sepsiszentgyörgyre is meghívtak bennünket.

– A romániai koncerttapasztalatok alapján mennyire ismer benneteket a közönség?

– A zenekar fiatal kora ellenére már játszottunk itt 6-7 alkalommal fesztiválokon és klubokban egyaránt, eddig mindig pozitív és érdeklődő volt a közönség, minden koncerten kifejezetten sokan voltak, ezért is szeretünk Erdélyben játszani.

– Milyen repertoárral készültök az április 20–22. közötti fellépésekre?

– Az első és eddig egyetlen nagylemezünk dalai mellett vadonatúj számokat is játszunk a közelgő második LP-nkről, sőt lesznek olyan dalok, amiket először itt hallhat a közönség, szóval izgalmas lesz.

– A Belau kezdetben szólóénekessel, később duóvá bővülve tűnt fel a magyar zenei palettán mindössze pár éve. Azóta több mint 100 koncertet adott, az együttes a legnagyobb magyarországi fesztiválokon és klubokban, összesen 19 országban lépett fel. Minek köszönhető a folyamatosan növekvő népszerűség?

– Elsősorban a rengeteg munkának, amit belefektettünk ebbe a két évbe, szeretnénk minden téren egyre jobbak és jobbak lenni: gondolok itt a dalokra, koncertekre vagy akár a promócióra. Szerencsére úgy tűnik, egyelőre tetszik az embereknek amit látnak, hallanak, reméljük, hogy egyre többekhez jut el a zenénk.

– Zenétekben az elvágyódás és a reményteli hangulat találkozik aktuális elektronikus zenei alapokkal. Mi a célotok ezzel az ötvözéssel?

– Szeretnénk, hogy aki meghallgatja a zenéinket vagy eljön egy koncertre, kicsit kiszakadjon a hétköznapi pörgős világból, át tudja gondolni az igazán fontos dolgokat, megpihenjen pár percre és feltöltődjék.

– Legutóbb a világ egyik legjelentősebb zeneipari eseményén, az austini SXSW Fesztiválon, Texasban képviseltétek Magyarországot, áprilisban pedig folytattátok európai turnétokat. Milyen tapasztalatokkal tértetek haza?

– Abszolút jó tapasztalatokkal és rengeteg élménnyel tértünk haza, remélem, lesz lehetőségünk visszamenni Amerikába is. 3 koncertet adtunk, és több szakmabeli emberrel ismerkedtünk meg, reméljük, hogy ezt tudjuk majd kamatoztatni.

– Első lemezetek tavaly jelent meg The Odyssey címmel, amely Fonogram díjat kapott az év elektronikus zenei albuma kategóriában. A második lemez előreláthatólag ősszel lát napvilágot. Milyen dalok lesznek rajta, illetve közreműködnek-e más előadóművészek is az együttes tagjain kívül?

– Eddig egy dal jött ki a lemezről, Redefine címmel, amelyben Szécsi Böbe énekel, de hamarosan jön az újabb single egy osztrák énekesnővel közösen. A lemezen több külföldi alkotóval működünk együtt a tervek szerint, és megpróbáljuk újabb tájakra elkalauzolni a hallgatóinkat.

– Az erdélyi turné után milyen fellépéseket terveztek idénre, hol találkozhat még veletek a közönség?

– A legfontosabb talán, hogy bekerültünk a Nagyszínpad nevű programba, az ottani fellépésünk abszolút kiemelkedő koncert lesz két hét múlva Budapesten. A nyáron a legnagyobb magyar fesztiválokon valamint 7-8 külföldi fesztiválon is játszunk, szinte biztos, hogy visszatérünk Erdélybe is. Ősszel pedig az új lemezzel folytatjuk a turnét Európa-szerte.

A Belau székelyföldi koncertkörútjának állomásai
A Belau zenekar pénteken 22 órától a székelyudvarhelyi Felső G-ben, szombaton 21 órától a csíkszeredai Grundban, vasárnap 19 órától a sepsiszentgyörgyi Szimpla szórakozóhelyen koncertezik. Az együttes – amelyet Kedves Péter alapított 2015-ben – elektronikus zenei alapokon modern popzenét játszik. 2016 novemberében több neves hazai énekesnő vendégszereplésével (Antonia Vai, Dallos-Nyers Boglárka, Myra Monoka, Herrer Sára, Szécsi Böbe) megjelent a The Odyssey című bemutatkozó nagylemezük. Az album dalait koncertjeiken többnyire négyfős felállásban szólaltatják meg, Szécsi Böbével és Kiss Benjáminnal (Paperdeer) kiegészülve.