Csak „drámáznak” az egészségügyben? – a miniszter nem érti, miért tartanak spontán sztrájkot a kórházakban

Bíró Blanka , Kőrössy Andrea 2018. április 18., 17:29

Újabb kórházak csatlakoztak az egészségügyi alkalmazottak egy részét érintő bércsökkenés miatti tiltakozáshoz. A miniszter azonban továbbra sem érti, mi a probléma.

Fotó: Kristó Róbert

Nem csillapodnak a kedélyek az egészségügyben, továbbra is nagy az elégedetlenség az új előírások okozta béranomália miatt, amely ellen az ország különböző pontjain egyre több intézményben tiltakoznak.

Szerdán reggel a kolozsvári kardiológiai intézetben és a resicabányai megyei kórházban tartottak munkabeszüntetéssel járó spontán sztrájkot azok az alkalmazottak, akiknek fizetése csökkent az új bértörvény, illetve a pótlékokra vonatkozó szabályzat alkalmazása után.

Florin Crişan, a kolozsvári intézet menedzsere az Agerpres hírügynökségnek arról számolt be: mintegy 70–80 személy vett részt a tiltakozáson. Elmondása szerint a rendelkezésükre álló keretből egyszerűen nem tudtak beleférni a minisztérium által elrendelt értékekbe, ezért úgy döntöttek, hogy egyelőre csak az alapfizetést kapják meg az alkalmazottak, a többletjuttatásokra vonatkozó szabályzatot pedig még nem alkalmazták.

Közben igyekeznek meggyőzni a szaktárcát, hogy módosítsa az előírásokat, hiszen az új bértörvény nyomán Crişan szerint több alkalmazottnak is csökkent a fizetése. A napokban Kolozsváron a sürgősségi klinikai kórházban, valamint a gasztroenterológiai és hepatológiai klinikán is hasonló spontán sztrájkot tartottak. Szerdán a resicabányai megyei kórház többtucat alkalmazottja – ápolók, beteghordozók, sofőrök és az adminisztratív személyzet tagjai – tüntetett az intézmény udvarán, miután egyesek bére több száz lejjel csökkent.

A miniszter szerint máris megoldást találtak a problémára

Sorina Pintea egészségügyi miniszter eközben kitart amellett, hogy az egyes alkalmazottakat érintő bércsökkenés „nem olyan drámai, ahogyan azt sokan mondják”, állítása szerint pedig már egyébként is találtak erre megoldást. A tárcavezető a România TV-ben beszélt arról, hogy

végső soron óriási lépést tettünk előre az orvosok juttatásának megemelésével, amit mindenki ígérgetett, mi pedig végrehajtottunk”.

A miniszter ugyanakkor ismételten hangsúlyozta azt a korábban hangoztatott meglátását, miszerint a pótlékok arányos elosztása a kórházak vezetőségének feladata, és meggyőződése, hogy lehet mindenki számára előnyös módszert alkalmazni. Sorina Pintea rámutatott: személyesen ellenőrizte mindegyik bukaresti kórház helyzetét, ahol a napokban spontán sztrájkot tartottak, innen tudja, hogy a bércsökkenések mértéke nem olyan drámai.

A miniszter ugyanakkor értetlenkedve fogadta, hogy több intézményben a törvény által megengedett maximális értékű pótlékokat kaptak az alkalmazottak, holott korábban a páciensekkel vásároltatták meg a gyógyszereket és fogyóeszközöket. Hozzátette: rengeteg orvos igenis elégedett a mostani bérével, és ha erről nem is beszélnek nyilvánosan, egyesek személyesen neki küldtek köszöntő üzenetet.

{K1}

Bírósághoz fordul a Sanitas Háromszéken

A Sanitas szakszervezet Kovászna megyei kirendeltsége eközben a bíróságon készül jogorvoslatot kérni amiatt, hogy egyes háromszéki intézményekben a jogszabály által előírt minimális szintnél jóval kisebb pótlékokat kaptak az alkalmazottak – közölte Vasile Neagovici. Az érdekvédelmi tömörülés megyei elnöke rámutatott:

a mentőállomásnál legkevesebb 55 százalékos pótlékot ír elő a szabályzat, ám Kovászna megyében ennél 29 százalékponttal kevesebbet kaptak. A kovásznai Benedek Géza Szívkórház alkalmazottai 25 százalékkal kisebb pótlékot kaptak a megengedett minimálisnál, és hasonló a helyzet a közegészségügyi igazgatóságnál is.

Mind a három intézmény esetében a fő hitelutalványozó az egészségügyi minisztérium. A bírósági kereset mellett a társadalmi párbeszédért felelős megyei bizottsághoz is beadvánnyal fordulnak, jelezve a törvénytelenséget, mondta Neagovici.

A sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórházban ugyanakkor még nem véglegesítették a számításokat, hogy a minimális megengedett pótlékszinttel beleférnek-e a 30 százalékos keretbe, Neagovici szerint viszont a kilátások nem biztatóak. A baróti és a kézdivásárhelyi kórházban eközben sikerült kiadni a megfelelő szintű juttatásokat, az alkalmazottak elégedettek.