Hiába a tiltakozás, a miniszter szerint nem végleges az egyetemi helyek száma

2018. április 17., 11:38

Még nem végleges az egyetemi helyek száma, hiszen csak ősszel osztják szét a tartalék helyeket - mondta sajtótájékoztatóján Valentin Popa tanügyminiszter. 

Fotó: Edu.ro

Az oktatási tárca vezetője ugyanakkor tagadta, hogy az elosztás politikai ismérvek alapján történt volna.

„Az a vád ért, hogy politikai kritériumok alapján osztottuk el a helyeket. Nem igaz”- idézte az Agerpres hírügynökség a tárcavezetőt.

A szaktárca adatai szerint az egyetemek 144 helyet veszítenek összesen alapkézésben, 700 helyet a mesterképzésben és körülbelül 70-80 helyet a doktori képzésben. A miniszter kifejtette, a Románia fejlődése szempontjából stratégiai jelentőségű, és ezért prioritásként kezelt szakterületeket már 2014-től támogatnia kellett volna az államnak.

Valentin Popa ugyanakkor kijelentette: a helyek csökkentése nincs összefüggésben azzal, hogy az illető egyetem rektora aláírta-e vagy sem az őt támogató állásfoglalást mandátuma kezdetén.

{K1}

Mint arról beszámoltunk, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem vezetése felháborodásának adott hangot a helyek számának csökkentése miatt, az intézkedés a felsőoktatási intézmény magyar tagozatát is érinti.

{K2}