A maláriát gyógyító szer előállítását segítő módszert dolgoztak ki a Sapientia és a MOGYE magyar kutatói

MTI 2018. április 16., 14:25

A maláriát gyógyító szer előállítását segítő módszert dolgoztak ki a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar kutatói.

A marosvásárhelyi kutatók azt vizsgálták, hogy miként lehetne növelni az egynyári ürömből kivonható hatóanyag mennyiségét Fotó: Wikipédia

A Balog Adalbert, a Sapientia EMTE professzora és Domokos Erzsébet, a MOGYE adjunktusa vezetésével folyt kutatás eredményeit a világ egyik legidézettebb tudományos folyóiratában, a Frontiers in Plant Science-ben közölték – számolt be hétfőn a Sapientia közleménye.

Az összegzés felidézi, hogy a malária gyógyítására alkalmazott legfontosabb hatóanyag, az artemisinin felfedezéséért Tu Ju-ju kínai tudós 2015-ben orvosi Nobel-díjat kapott.

A marosvásárhelyi kutatók annak a lehetőségét vizsgálták, hogy miként lehetne növelni az egynyári ürömből (Artemisia annua) kivonható artemisinin hatóanyag mennyiségét.

A Sapientia EMTE marosvásárhelyi karán elvégzett kísérletek során – 100 gramm növényre számolva – az artemisinin mennyiséget 17 százalékkal sikerült növelni, ha a növények gyökereit a rhizophagus irregularis szimbionta gombával kezelték. Ugyanakkor kimutatták, hogy

a szimbiózis a növényeket sokkal ellenállóbbá teszi a szárazság elviselésére, ami nagyon fontos felismerés, mivel az egynyári üröm ipari termesztése olyan trópusi és szubtrópusi területeken folyik, ahol egyre nagyobb problémát jelent a vízhiány.

A közlemény szerint mivel maláriában jelenleg 550 millió embert fertőzött világszerte és a halottak száma évente eléri az egymilliót, ennek jelentős hányada gyermek, az egynyári üröm termelése, valamint a belőle kivont hatóanyag mennyiségének növelése nagy kihívást jelent a gyógyszergyártók számára. A felfedezés nagyban hozzájárulhat a malária elleni hatóanyag olcsóbb és nagyobb mennyiségben való termeléséhez.

A kutatásban a két kutatásvezető mellett Mara Gyöngyvér, Jakab-Farkas László, Bíró-Janka Béla és Albert Csilla (Sapientia EMTE), valamint Darkó Béla (MOGYE) is részt vett.