Munkabeszüntetés a kórházakban – az egészségügyi miniszter nem látja drámainak a bérhelyzetet

Kőrössy Andrea 2018. április 16., 14:11

Több száz egészségügyi alkalmazott tartott hétfőn munkabeszüntetéssel járó spontán sztrájkot az ország számos kórházában: az érintettek a napokban megkapott bérük miatt elégedetlenek, illetve azzal, hogy az életbe léptetett egységes bértörvény teljes káoszt okozott az ágazatban.

Fotó: Tamás Attila

Gyulafehérváron a megyei sürgősségi kórház többtucatnyi alkalmazottja vonult utcára, miután a pótlékok korlátozása miatt egyeseknek 2000 lejjel is csökkent a juttatása ebben a hónapban. Az alkalmazottak leszögezték:

oda jutottak, hogy immár nem is kérnek fizetésemelést, inkább eddig biztosított jogaikat szeretnék visszakapni.

A Mediafax hírügynökség beszámolója szerint a tüntetésre Ion Dumitrel Fehér megyei tanácselnök is ellátogatott, és igyekezett nyugtatni a kedélyeket. Közölte, hogy a megyei önkormányzat tehetetlen az ügyben, az egészségügyi minisztérium által a pótlékokra vonatkozóan elfogadott szabályzatot muszáj alkalmazni.

A gyulafehérvári intézményben dolgozó 1227 alkalmazott közül 273-nak csökkent a fizetése

– elsősorban a vegyészek, a biológusok, az ápolók és a hordágyvivők érintettek.

Zilahon is hasonló akció zajlott: a Szilágy megyei kórház mintegy ötven alkalmazottja szüntette be hétfőn 9 óra körül a munkát. A már említett kategóriába tartozó alkalmazottak arra panaszkodtak, hogy fizetésük 1000–1700 lejjel csökkent. Liliana Neaga igazgató a Magazinsalajean.ro hírportálnak azt nyilatkozta:

az életbe léptetett törvények miatt egyszerűen nem tudnak ennél nagyobb többletjuttatást biztosítani, ehhez jogszabály-módosításra van szükség.

Többtucatnyi egészségügyi alkalmazott tartott spontán sztrájkot a bukaresti Bagdasar Arseni kórházban is, míg a Craiova megyei sürgősségi kórházban csaknem kétszázan szüntették be a munkát. Mindannyian felháborítónak tartják, hogy korábbi bérüknek alig felét vihetik haza ebben a hónapban.

Sorina Pintea egészségügyi miniszter hétfőn tárgyalásra hívta azoknak az intézményeknek a vezetőit, ahol spontán sztrájkba léptek az alkalmazottak.

Nem hiszem, hogy fel fognak még merülni különösebb problémák. Mi alkalmazzuk a törvényt, ami valóban fizetéscsökkenéssel is jár, amit próbálunk kiegyenlíteni”

– fogalmazott a Digi 24 hírtelevízió műsorában a tárcavezető, aki ugyanakkor igyekezett hangsúlyozni, hogy a bértörvény révén sokaknak jelentősen nőtt a juttatása. Szerinte végső soron arról van szó, hogy a kórházmenedzserek tisztességesen alkalmazzák-e az előírásokat, és hatékonyan osztják-e el a költségeket, ezért döntött úgy, hogy mindegyikkel tárgyalni fog. „Nem kell mindenkinek kötelezően megadni a törvény által előírt maximális pótlékot” – tette hozzá.

A miniszter első alkalommal pénteken ismerte el egyértelműen, hogy a bértörvény és a pótlékokra vonatkozó szabályzat miatt egyes alkalmazottaknak csökkeni fog a juttatása, szerinte a dolgozók mintegy 10 százaléka van ebben a helyzetben.

{K1}

A raktárban vesztegel az ellenanyag-szállítmány

Noha már március végén megérkezett az országba Ausztriából az első immunglobulin-szállítmány, amely közel 4000 adag készítményt tartalmazott, ezeket még mindig nem juttatták el a kórházakba – nyilatkozták a pácienseket képviselő szervezetek illetékesei a Hotnews.ro hírportálnak. Az ellenanyag-dózisok állítólag még mindig az állami Unifarm gyógyszerforgalmazó raktárában vannak. Az érintettek semmiféle magyarázatot nem kaptak a késlekedésre, és azt sem tudják, a betegek mikor jutnak hozzá az immunglobulinhoz.

A jelzés nyomán az egészségügyi minisztérium ellenőrzést fog tartani az Unifarmnál – ígérte hétfőn a Digi 24 hírtelevízióban Sorina Pintea tárcavezető, aki elmondása szerint személyesen fog utánajárni az ügynek. Úgy fogalmazott: ha a készítmény valóban a raktárban van, azonnal megkezdik a szétosztását, hiszen „ezt a betegeknek rendeltük”. Adrian Ionelt, a gyógyszerforgalmazó igazgatóját nem érte el a román sajtó. Románia több részletben összesen 16 ezer adag immunglobulint kap Ausztriától.