Komposztálás a kevesebb szemétért: Váradon és Szentgyörgyön is megújul a hulladékgazdálkodási rendszer

Barabás Hajnal , Bíró Blanka , Kőrössy Andrea 2018. április 15., 18:08

Élhetőbb környezetet teremtenének Nagyváradon egy kísérleti projekt révén, amelynek keretében ettől a hónaptól külön gyűjtik és szállítják el a lebomló hulladékot. Hasonló lépésre készülnek Sepsiszentgyörgyön is. Viszont az elképzelés nem mindenki szerint kivitelezhető a városokban.

Válogatott módszer. Nagyváradon már a napokban elkezdik három különböző gyűjtőbe szelektálni a háztartási hulladékot Fotó: Euritech.ro

A Bihon.ro helyi hírportál beszámolója szerint a nagyváradi önkormányzat 126 partnerszervezettel működik együtt, ezek révén már a napokban elkezdik kiosztani a lakosságnak azokat a papírtasakokat, amelyekbe külön gyűjthetik a komposztálható hulladékot.

A háztartások így gyakorlatilag három felé szelektálják a szemetet: külön gyűjtőbe kerül a lebomló, az újrahasznosítható – papír, üveg, műanyag – és a fel nem használható hulladék.

A projekt koordinálásáért felelő Florin Birta, a partiumi megyeszékhely alpolgármestere nemrég arról számolt be: a RER, a városi köztisztasági vállalat már megrendelte a szükséges konténereket és tasakokat, ez utóbbiak szétosztásához pedig még ezen a héten hozzálátnak. A partnerszervezetek összesen mintegy 12 ezer háztartásba juttatják el a gyűjtőzacskókat, az akció pedig kifejezetten a tömbházlakókat érinti.

Nagyváradon eddig kettős rendszerben gyűjtötték a hulladékot, külön a száraz – újrahasznosítható – és a nedves szemetet. Az újításra azért is szükség van, mert a környezetvédelmi őrség tetemes díjszabást számol fel az EU által megszabott értékeket meghaladó szemétmennyiség után:

a városházának tavaly 300 ezer lejt kellett fizetnie, idén pedig a becslések szerint a szankció eléri az 500 ezer lejt.

Az önkormányzat tervei szerint a komposztálható hulladékot naponta elszállítják.

Sepsiszentgyörgyön is próbálkoznak külön gyűjteni a lebomló hulladékot, a tervek szerint az év második felétől három különböző szemetet szállítanak el a tömbházlakóktól. Év elején kihelyezték a háromféle konténert az újrahasznosítható, a komposztálható és a vegyes hulladéknak, a gyűjtőket májusban feliratozzák, és tájékoztató kampányt is indítanak a lakosság számára.

Máthé László, a Tega Rt. köztisztasági vállalat igazgatója lapunknak elmondta:

a lécfalvi feldolgozóban már most háromfelé válogatják a szemetet, a lebomlót komposztálják, és virágföldet készítenek belőle.

A megyeszékhelyen levő magánházaktól már most is külön gyűjtve viszik el a komposztálható szemetet, faágakat, nyesedékeket, erre külön járművük is van. Máthé László szerint vidéken erre egyelőre nincs lehetőség. A Tega Rt. különben tavaly novemberben indította el új hulladékgyűjtő rendszerét, amelynek nyomán a magánházaktól külön, kéthetente szállítják el az újrahasznosítható száraz és a vegyes, azaz nedves szemetet. Négy hónap alatt azt tapasztalták, hogy

Sepsiszentgyörgyön közel 30 százalékkal emelkedett a szelektíven gyűjtött, illetve mintegy 27 százalékkal csökkent a vegyes hulladék mennyisége, ugyanakkor a termelt hulladék összmennyisége növekedett. Máthé László szerint a lebomló hulladék külön konténerbe történő gyűjtésével újabb 30 százalékkal tudnák csökkenteni a vegyes szemetet, ezzel pedig teljesítenék azt a vállalást, miszerint a lerakóba kerülő vegyes szemét mennyiségét 50 százalékkal kell mérsékelni megadott határidőn belül.

A csíkszeredai hulladékgazdálkodásért felelős vállalat,

az Eco-Csík Kft. igazgatója, Pál Tamás ezzel szemben úgy véli: a tömbházakban nehezen valósítható meg a komposztálható hulladék külön gyűjtése.

Azzal érvelt, hogy ehhez a lakóknak öt különféle tárolóba kell tenniük a szemetet: külön az üveget, a papírt és a műanyagot, illetve a lebomló, továbbá a vegyes háztartási hulladékot. Az is problémás, hogy az ételmaradé­kok közül sok minden, például a megromlott leves vagy a penészes kenyér nem komposztálható szemben a különböző gyümölcshéjakkal vagy burgonyahéjjal. Az ételmaradékokat tehát csak megválogatva érdemes külön gyűjteni, másképp a lerakóba kell üríteni mindent, hiszen közegészségügyi okokból állatoknak nem adható.

Pál Tamás arra is kitért: a magánházakban élők többnyire maguk komposztálják az erre alkalmas hulladékot. A csíkszeredai hulladékgazdálkodási cég nem foglalkozik komposztálással, de a begyűjtött fanyesedéket ledarálják, és értékesítik komposztálásra. A megyeszékhelyen ugyanakkor egy ideje külön gyűjtik a szelektív hulladékot, ennek nyomán a szemétnek mintegy 15 százalékát hasznosítják újra.

A környezetvédelmi minisztérium egyébként nemrég olyan sürgősségirendelet-tervezetet hozott nyilvánosságra, amely szerint

a polgármesteri hivatalokat arra köteleznék, hogy 2020 decemberéig valósítsák meg a háztartási hulladék legalább felének újrahasznosítását – erre az uniós irányelvek miatt is szükség van.

A siker érdekében a szaktárca több módszert is kitalált, bevezetnék például, hogy a szelektív csomagolásban, például üvegben árult termékek után a fogyasztók 2 lejes garanciát fizetnének, amit akkor kapnának vissza, ha az üveget visszajuttatják az üzletbe. Egy másik tervezett intézkedés, hogy a lakosoknak a kidobott háztartási hulladék mennyisége alapján kellene szemétdíjat fizetniük, az újrahasznosítható szemét elszállítása pedig ingyenes lenne.