Szórványban hangsúlyosabb az örökségvédelem – díjazták a diákvetélkedő legjobbjait

Bede Laura 2018. április 15., 15:14

Kolozsváron és Déván is megtartották az Örökségünk őrei vetélkedő döntőjét a hét végén. A rendezvényeken a Kolozs megyei, valamint a szórványvidékeken tanuló diákcsapatok mutatták be az általuk örökbe fogadott műemlékeket, amelyek védelmére hívták fel a figyelmet.

A Szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum győztes csapata a szentbenedeki Kornis-kastélyt fogadta örökbe Fotó: Facebook/Örökségünk őrei

Két nagyszabású döntőt tartott a hét végén az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket elnevezésű, az RMDSZ által szervezett mozgalom: a kincses városbeli rendezvényen a Kolozs megyei iskolák csapatai, a dévai döntőben pedig a szórványmegyék középiskolásai vetélkedtek.

A versenyen első ízben részt vevő szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum csapatának győzelmével zárult a Kolozs megyei döntő, amelynek keretében öt csapat mutatkozott be a Kolozsvári Magyar Opera színpadán, a szórványdöntőt pedig a nagyenyedi diákok nyerték Déván.

A színpadra lépő fiatalok egy rövid produkcióban mutatták be az általuk örökbe fogadott műemléket a nagyközönség és a szakmai zsűri előtt. A verseny Navracsics Tibor európai uniós biztos fővédnöksége alatt zajlott.

„A diákok megmutatták, van mire büszkék lennünk, és azt is, hogy tisztában vannak azzal, közös feladatunk megőrizni és továbbadni, amit az erdélyi magyarság az elmúlt ezer évben teremtett. A verseny érdeme, hogy a diákok felfedezik, és saját történeteikkel töltik meg az épületet, ezt a tudást és örömöt osztják meg mindannyiunkkal” – értékelt Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, a verseny megálmodója.

Egykori esküvő a szentbenedeki Kornis-kastélyban

A Szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum csapata a szentbenedeki Kornis-kastélyt fogadta örökbe, jutalmuk Winkler Gyula parlamenti képviselő által felajánlott brüsszeli tanulmányút. A zsűri díjazta az Onisifor Ghibu Elméleti Líceum csapatát, akik a neológ zsinagógát fogadták örökbe, ők belépőket nyertek a bonchidai Electric Castle fesztiválra. A Jósika-palota örökbe fogadója, a Báthory István Elméleti Líceum csapata is nyertes lett, ők a VIBE fesztiválon vehetnek részt.

A Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának csapata, akik a Báthory-Apor szemináriumot fogadták örökbe, közösen mehetnek moziba, és övék a Communitas Alapítvány által felajánlott könyvcsomag is. Az Apáczai Csere János Elméleti Líceum, a Széki palotát örökbefogadó csapat nyereménye a Méra World Music fesztivál szervezői által felajánlott belépő.

A Krónika megkeresésére Riti József Attila, a nyertes csapat vezetője, a Szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum tanára elmondta, a tanintézetbe nemcsak szamosújvári diákok járnak, ezért a csapat igyekezett olyan műemlék épületet választani, amely mindnyájuk szívéhez közel áll.

Azt is tekintetbe vették, hogy az épület állapota ne legyen a legeslegjobb, hiszen így felhívhatják a figyelmet örökségünk romló állapotára, és szorgalmazhatják ennek megmentését. Így esett a választás a szentbenedeki Kornis-kastélyra”

– mondta, hozzátéve, elsőként az elemi iskolások körében népszerűsítették a kastélyt egy rajzversennyel. „Nagyon nyitottak és lelkesek voltak a gyerekek, hiszen a műemlék egyik szimbóluma, az unikornis közkedvelt. A diákok szemétszedéssel összekötött biciklitúrát is szerveztek a kastélyhoz, forgattunk egy kisfilmet is: Géher Ferenc, a kastély tulajdonosa eljött Budapestről Kolozsvárra, és elmesélte nekünk a családja történetét” – részletezte a csapatvezető.

Kifejtette, a pénteki döntőn árnyjátékot adtak elő, amelyben több mozzanatot mutattak be a Kornis család, valamint a kastély történetéből, Kereszturi Kata és Kornis Boldizsár 17. századi esküvőjétől az államosításig, Kornis Gabriella grófnő elüldözéséig. A pedagógus elmondása szerint eredeti céljuk az volt, hogy felhívják a figyelmet a kastély rossz állapotára. „Brüsszelben is ugyanezt szeretnénk elérni: minél szélesebb körben megismertetni a kastélyt és a mostani állapotát, abban a reményben, hogy valaki majd tesz azért, hogy a helyzet megváltozzon, és visszanyerje régi dicsőségét” – tette hozzá Riti József Attila.

A nagyenyedi vár őrei is az élen

Fehér, Hunyad és Brassó megyei diákok mutatkoztak be szombaton a dévai szórványdöntőben, amelyet a nagyenyedi vár őrei, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium diákjai nyertek. A fél éve tartó verseny fináléjában a Tégás Gábor Elméleti Líceum dísztermében három csapat mutatkozott be: a nagyenyedi csapat, a brassói Áprily Lajos Főgimnázium csapata, akik a belvárosi evangélikus-lutheránus templom őrei voltak, és a Téglás Gábor Elméleti Líceum csapata, a marosnémeti Gyulai Ferenc kastély örökbefogadói.

A dévai szórványdöntőben a nagyenyedi vár őrei, a Bethlen Gábor Kollégium diákjai nyertek Fotó: Facebook/Örökségünk őrei

A versenyzőknek rövid produkción keresztül kellett védencüket a közönség és a szakmai zsűri előtt bemutatniuk. A döntéshozatalban a csapatok színpadi produkciója mellett az előzetes tevékenységek is számítottak, előadások, kiállítások, iskolai vetélkedők, sportrendezvények, takarítás és szórólapozás. Az eseményen Winkler Gyula európai parlamenti képviselő elmondta, különleges jelentősége van az Örökségünk őrei mozgalomnak a szórványban, ahol hat évvel ezelőtt a program elindult.

Itt nagyon fontos az, hogy fiataljaink megismerjék a magyar épített örökséget, kultúránkról, múltunkról tanúskodó műemlékeket. Ez olyan kezdeményezés, amely méltó az európai megjelenítésre,

ezzel tudjuk önmagunkat legjobban megmutatni az Európai Unióban, ez most, a kulturális örökségvédelem európai évében hangsúlyos” – mondta a képviselő.

A szórványdöntőben második helyezést ért el a brassói Áprily Lajos Főgimnázium csapata, amelynek tagjai a Communitas Alapítvány jóvoltából a Bölcs diákok táborba mehetnek a nyáron. Az alapítvány által felajánlott könyvcsomagban a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum diákcsapata részesült.

„Amikor felmerült a kérdés, hogy benevezzünk-e a vetélkedőre, gyorsan kellett döntenünk, és végül a nagyenyedi várat választottunk. A diákok készítettek egy Facebook-oldalt, ahová rendszeresen feltöltötték az épülettel kapcsolatos képeket, információkat. Külföldi ismerőseinket is megkértük, hogy népszerűsítsék a várat” – mondta el lapunknak Fodor Katalin, a csapat vezetője, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium tanára. Hozzátette, a gyerekek a környező települések iskoláiban ismertették az épületet, cserkésztevékenységeket is szerveztek, illetve a médiában is beszéltek az örökbe fogadott műemlékről.

„A szombati döntő alapvető követelménye volt, hogy be kellett mutatni a vár történetét, és

miközben ezt egy diák ismertette, a csapat többi tagja felépítette a várat egy nagyobb vászondarabból. A falak ereje nem a kőben van, hanem a védők lelkében – ez volt a jelmondatunk, amit a bemutatóval is próbáltuk sugallni”

– magyarázta a pedagógus. Kifejtette, a brüsszeli bemutatóval kapcsolatban arra kérték a csapatot, hogy szeptemberben egy PowerPoint-prezentációban ismertessék a várat és tevékenységünket. Az Örökségünk őrei jutalmaképpen a Kolozs megyei döntő, a Maros megyei döntő és a szórványdöntő nyertesei utaznak Brüsszelbe.