Székely zászló gróf Wass Albert dél-afrikai sírhelyénél

Bede Laura 2018. április 15., 08:59

Sikerrel járt Tulit Zsombor és Szarukán László, a Khumba-Transz Afrika expedíció két tagja, akik a Dél-afrikai Köztársaságban rátaláltak gróf Wass Albert, a II. angol–búr háború hősi halottjának sírhelyére.

Fotó: Facebook/Székelyek a magasban

Megtalálta gróf Wass Albert – az író Wass Albert nagybátyjának – sírhelyét a Dél-afrikai Köztársaságban a Khumba-Transz Afrika elnevezésű expedíció két tagja, Tulit Zsombor és Szarukán László.

A helyszínen végzett kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy nagy valószínűséggel rátaláltak gr. Wass Albert sírhelyére.

A II. angol–búr háború hősi halottjának sírját a Dél-afrikai Köztársaságban, a hajdani Transzváll keleti határán kutatták. Az első eredmények után a keresést kiterjesztették Szváziföldre, majd Mozambikra is” – osztotta meg a hírt csütörtökön a Székelyek a magasban expedíciósorozat Facebook-oldalán.

Szebeni Zsuzsa, a kutatást kezdeményező Carola Egyesület vezetőségi tagja a Krónika megkeresésére elmondta, a Székelyek a magasban tagjai a feltárás érdekében hátra maradtak az expedíció többi tagjához képest. „A székely fiatalok itthonról csak néhány adattal indultak el, és nagyban elősegítette a kutatást, hogy hozzáférhettek a Wass Albert halálával kapcsolatos feljegyzésekhez. Munkájukat Szabó Kristóf helyi újságíró, valamint Király András nagykövet segítette.

A sírhelyén egy virágcsokrot és székely zászlót helyeztek el”

– fogalmazott Szebeni Zsuzsa. Hozzátette, az egyesület többek között azért támogatta és tartotta fontosnak a sír megtalálását, mert ezáltal felelevenítették a búr háború magyar áldozatainak emlékét.
Érdekesség, hogy az egyesület névadója, Szilvássy Carola a múlt század elején végigjárta már ezt az afrikai utat.

„Szilvássy Carola az 1902-ben elhunyt Wass Albert unokatestvére volt, és Wass Rachellel – aki szintén unokatestvérük – közösen vállalkoztak arra, hogy 1909-ben felkutassák a sírt. Egy gránitlapot is szerettek volna vinni, de végül ezt később helyeztette el a család” – magyarázta Szebeni Zsuzsa. Hozzátette,

Wass Albert a holland király megbízatásából ment Dél-Afrikába, az angolok ölték meg, mert eltitkolt egy üzenetet, de még ellenfelei is méltatták hősiességét.

A rendhagyó expedíciót a Székelyek a magasban sportklub és a Sepsi SIC Outland Expedition szervezte. A túra résztvevői 45 nap alatt 16 ezer kilométert tettek meg speciálisan felszerelt autóikkal. Kilenc országon mentek át, Egyiptomból indultak, majd Szudán, Etiópia, Kenya, Tanzánia, Zambia, Zimbabwe, Botswana érintésével jutottak el a Dél-afrikai Köztársaságba. Az expedíció tagjai – Debreczeni László, Demeter László, Szarukán László és Tulit Zsombor –

február 26-án repülővel utaztak Egyiptomba, majd az ott várakozó autókkal kezdték meg a kontinens átszelését.

A vállalkozás két tagja rendelkezik autós expedíciók tapasztalatával, ők már részt vettek többek között a Budapest–Bamako-ralin, az Ázsia Race versenyen, a Saharun–Marokkó-expedíción. A Székelyek a magasban expedíciósorozat két tagja pedig Európa, Ázsia, Afrika, Észak- és Dél- Amerika számos országában megfordult, céljuk egy-egy kontinens legmagasabb hegycsúcsának megmászása volt.