Aggódik az Európai Színházi Unió a kolozsvári magyar teátrum anyagi helyzete miatt

Krónika 2018. április 13., 12:46

Az Európai Színházi Unió (UTE) vezetői tanácsa a román kulturális tárcához intézett levélben fejezi ki aggodalmát a Kolozsvári Állami Magyar Színház költségvetési nehézségeivel és művészi programját súlyosan érintő helyzettel kapcsolatosan.

Fotó: Biró István

Amint a sétatéri színház honlapján megjelent közleményben kiemelik, az UTE a legfontosabb európai színházi műhelyeket tömörítő szervezet, amelynek a kolozsvári színház is 2008 óta tagja.

„A közszférában bekövetkezett béremelések következtében a színház éves költségvetésének mindössze 28%-a fordítható működésre és produkciókra, azaz a közüzemi számlák, szolgáltatások kifizetésére, a repertoáron lévő előadások fenntartására, illetve új előadások bemutatására.

A korábbi évadok nyolc-tíz bemutatójához képest a 2017/2018-as évadban mindössze három bemutatóra kerül sor a tervezett és évad elején meghirdetett hétből.

A költségvetési nehézségek ugyanakkor teljesen bizonytalanná teszik Románia egyik legjelentősebb nemzetközi fesztiválja, a kétévente sorra kerülő Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál hatodik kiadásának megszervezését is” – áll a tájékoztatásban, amelyhez mellékelték Az Európai Színházi Unió elnöke által a színház fenntartójához, a kulturális minisztériumhoz eljuttatott angol nyelvű levelét.

Ebben Michal Dočekal úgy fogalmaz, hogy

a drasztikus költségvetés-csökkentés azonnali hatást fejt ki a szakmai munka minőségére, és „Európa egyik legérdekesebb színházi műhelyének” létét is veszélyezteti.

A George Ivașcu művelődésügyi miniszternek címzett levélben Michal Dočekal hangsúlyozza: a „kiemelkedő” kolozsvári társulat az Európai Unióban is képviseli Romániát, és hozzájárult a romániai kultúra kitűnő imidzsének és hírnevének kialakulásához. Így Dočekal szerint elvárható, hogy abban az időszakban, amikor Románia az EU soros elnökségét fogja ellátni, a Kolozsvári Állami Magyar Színház biztonságban és stabil háttérrel folytathassa figyelemre méltó projektjeit.

Az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál létének veszélyeztetésével a román kulturális minisztérium saját, pozitív európai megítélését veszélyezteti”

– fogalmaz Dočekal, aki biztos benne: a művelődésügyi tárca megtalálja a megoldást a kolozsvári magyar színház problémáira.