Elena Udrea azt állítja, politikai menedékjogot kapott Costa Ricában

Krónika 2018. április 13., 11:44

Politikai menedékjogot kapott Costa Ricában Elena Udrea volt fejlesztési és idegenforgalmi miniszter – jelentette be pénteken az alapfokon hat év letöltendő börtönre ítélt politikus ügyvédje. A korrupcióellenes ügyészek cáfolják az állítást.

Elena Udrea bilincsben, 2015-ös letartóztatásakor

Veronel Rădulescu, Udrea jogi képviselője a Bute-ökölvívógála másodfokon tárgyalt perében, a legfelsőbb bíróságon beszélt védence állítólagos menedékstátusáról. Rădulescu azt mondta, tudomása szerint 1989 óta nem volt példa arra, hogy egy európai uniós vagy NATO-tagország állampolgára politikai menedékjogot kapjon más országban. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) közvádlója azonban ugyancsak a bírósági tárgyaláson közölte: a politikus ügyvédje által benyújtott dokumentumok nem bizonyítják Udrea menekültstátusát.

Az ügyész elmondta, a volt miniszter február 22-én folyamodott menekültkéréssel a Costa Rica-i hatóságokhoz, amelyek mindössze egy olyan ideiglenes okmányt bocsátottak ki, miszerint Elena Udrea szabadon tartózkodhat a tengerentúli országban.

A kenőpénz elfogadásáért hat év letöltendő szabadságvesztésre ítélt Elena Udrea volt parlamenti képviselő, fejlesztési miniszter, Traian Băsescu volt államfő egykori tanácsadója február óta tartózkodik a közép-amerikai országban.

Costa Ricában barátnője, Alinca Bica vendégszeretetét élvezi, aki korábban a román főügyészség szervezett bűnözés és terrorizmus elleni főosztályát (DIICOT) irányította. Bicát első fokon eddig két ügyben sújtották letöltendő szabadságvesztéssel korrupcióval összefüggő bűncselekmények miatt, és több büntetőper is zajlik ellene. Pere előző tárgyalásán  Udrea arra hivatkozva kért halasztást ügyvédein keresztül, hogy várandós, és orvosai teljes nyugalmat rendeltek el neki.