Olasz bűnszervezet pénzét moshatta tisztára Romániában az őrizetbe vett vállalkozó

MTI 2018. április 12., 16:18

Egy több mint másfél évtizede Romániában élő és több millió eurós ingatlanügyleteket lebonyolító olasz állampolgárt vett őrizetbe csütörtökön a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT).

Fotó: Agerpres

Az őrizetbe vett I. N.-t azzal gyanúsítják, hogy négy romániai cégén keresztül valójában az olasz Zagaria bűnszövetkezetet pénzelte, illetve annak bevételeit mosta tisztára „a törvényesség látszatát keltő" pénzügyi manővereken keresztül.

Az Adevărul című lap tudni véli, hogy a Pitești városában ingatlanfejlesztőként ténykedő, korszerű wellnessközpontot és legalább négyszáz lakást építtető Nicola Inquietóról van szó, akinek a vagyonát most zárolták.

A lap szerint a román és olasz hatóságok lehallgatások százait lebonyolítva és banki ügyletek ezreit ellenőrizve gyűjtöttek terhelő bizonyítékokat Inquieto ellen, az olasz nyomozók pedig számos romániai ingatlanról derítették ki, hogy valójában a gyanúsított tulajdonában vannak. Az ügyben végzett négy házkutatáshoz és a gyanúsított őrizetbe vételéhez a rendőrség kommandósait és a csendőrség speciális egységeit mozgósították.

A gyanúsítottat a nápolyi ügyészség által kiadott európai elfogatóparancs alapján vették őrizetbe, és várhatóan kiadják Olaszországnak.

A Calesi klán főnökét, a dél-olaszországi camorra bűnszervezet utolsó körözött vezérét, Michele Zagariát 2011 decemberében, egy föld alatti betonbunkerből markológépekkel és légkalapáccsal ásta ki az olasz rendőrség. A Nápolyt és Campania tartományt uraló camorra gyilkossággal, zsarolással és bűnszövetkezéssel vádolt, őrült tettei miatt Capastorta (Csavarodott) néven emlegetett főnökét még elfogása előtt, a Calesi klán tagjai ellen lefolytatott, 12 évig tartó büntetőperben távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.