Színvonalas dolgozatok születtek a magyar nyelv és irodalom tantárgyverseny országos szakaszán

Kiss Judit 2018. április 11., 14:52

A tömbmagyar és a szórványvidékekről érkező diákok is jól teljesítettek a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny országos szakaszán Nagyenyeden a hétvégén – mondta el a Krónikának Zsemlyei Borbála egyetemi oktató, a zsűri elnöke.

Fotó: Lőrincz Zoltán

Határozottan pozitív élményt jelentett mindenkinek, javítótanároknak, diákoknak a vetélkedő, nagyon jó dolgozatok születtek minden évfolyamon – mondta el a Krónika megkeresésére Zsemlyei Borbála, a BBTE magyar és általános nyelvészeti tanszékének oktatója, aki a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny országos szakaszának zsűrielnöke volt a hétvégén Nagyenyeden. A szakember kifejtette,

összesen 144 diák vett részt versenyen ötödikesektől tizenkettedikesekig, a megújult kollégium pedig méltó helyszíne volt a rendezvénynek.

„Minden évfolyamon ragyogó dolgozatok születtek, ugyanakkor kiemelkedő teljesítményt nyújtott a 11. és 12. osztályosok közül a két első helyezett, mindketten tízes osztályzatot kaptak. Ez azt mutatja, hogy erőteljes fejlődés érzékelhető, és a munka gyümölcse 11–12. osztályra érik be” – értékelt Zsemlyei Borbála. Arra is kitért, hogy gyenge dolgozatokkal nem is találkozott a zsűri, hiszen az országos szakaszra a legjobbak legjobbjai jutnak tovább. A szórványmegyékből is sok diák érkezett a nagyenyedi megmérettetésre: Beszterce-Naszód, Fehér, Szeben megyéből, sőt Bukarestből és Bákóból is.

Természetesen érzékelhető némi különbség a szórványban és a tömbmagyar vidékeken élő diákok teljesítménye közt, de a szórványbeliek is nagyon ügyesek, eléggé kiegyenlített volt a mezőny.

Ezt az is mutatja, hogy nem lehet kiemelni egyetlen megyét sem, ahonnan lényegesen többen nyertek volna” – mondta a zsűri elnöke. Hozzátette, az első három helyezett minden évfolyamról továbbjut az Apáczai Csere János Magyar Nyelv, Irodalom és Kultúra Nemzetközi Tantárgyversenyre, amelyet Székelyudvarhelyen tartanak két hét múlva.

Zsemlyei Borbála

A tételekről szólva Zsemlyei Borbála elmondta, 5–8. osztályban nyelvhasználati feladatok is szerepelnek a tételben, 9–12.-ben inkább az irodalomra, illetve kreatív írásra összpontosítanak a feladatsorok.

A gimnáziumi osztályok számára összeállított tételekben volt egy szintézis az adott évfolyam tantervének megfelelően és szabad szöveget is kellett írni megadott műfajban. „Akik nyertek, azok mind a kettőben nagyon jól teljesítettek. Persze mindig van, akinek a kreatív feladat megy jobban, és olyan is, aki a tananyagból felkészültebb” – értékelt az elnök. Kérdésünkre, hogy a tételek mennyire összpontosítanak a kortárs irodalomra, Zsemlyei Borbála elmondta, ez már alacsonyabb szinten is megfigyelhető: például

a nyolcadikosok László Noémi-verssel kapcsolatos feladatot kaptak. Felsőbb osztályokban inkább tantervhez kötöttek a tételek,

kilencedikben bibliai motívumokra kellett kitérni, tizedikben a romantika, tizenegyedikben klasszicizmus témájában kellett különböző szövegek alapján szintézist írni, de a kortárs irodalom is megjelent a tételekben. A zsűrielnök arra is kitért, hogy a szervezőknek köszönhetően nagyon jó hangulatú volt a verseny, a megnyitón Sebestyén Márta gyönyörű koncertjét hallgathatták meg a résztvevők, akik megismerhették a város nevezetességeit,

ellátogattak Gyulafehérvárra: az érseki palotába is bevitték a gyerekeket, olyan helyekre, ahová különben egyszerű turistaként nem lehet bejutni.

A rendezvény megnyitóján Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azt mondta, csodálja a részt vevő diákokat, akik ma, 2018-ban, ezen a megbolondult huszonegyedik századelőn az irodalom és a nyelv felé fordulnak. „Az embernek időnként az az érzése támad, hogy ebben a korban minden, de minden fontosabb lett, mint az irodalmi mű, mint az olvasás, mint a világ és magunk megismerése az irodalmon keresztül” – fogalmazott Kelemen Hunor.