Férfi vízilabda világliga: bejutott a szuperdöntőbe a magyar csapat

MTI , Krónika 2018. április 10., 22:29

A magyar férfi vízilabda-válogatott bejutott a világliga szuperdöntőjébe, miután a keddi utolsó csoportmérkőzésen – 10-10 után – csak büntetőkkel kapott ki a spanyoloktól Pamplonában.

A 21 éves Manhercz Krisztián négy gólt rámolt a spanyolok kapujába Fotó: MTI

Märcz Tamás együttese százszázalékos mérleggel állt a zárókör előtt, s annak tudatában ugorhatott vízbe, hogy még egygólos vereséggel is kivívja a továbbjutást. A rangadó a hazaiak elképzelései szerint kezdődött, a spanyolok – akiket a magyar válogatott idén háromszor múlt fölül, legutóbb szombaton, a rijekai Európa Kupán 13-7-re – ugyanis 1-0-s magyar vezetés után háromszor is betaláltak, így biztos előnnyel zárták az első negyedet.

A folytatás viszont a magyaroknak sikerült jobban, mivel Nagy Viktor feljavult a kapuban, elöl pedig Manhercz, Török és Vámos is gólt dobott.

A harmadik negyedben a spanyolok vették át az irányítást, ám hiába kerültek ismét kétgólos előnybe, a magyar válogatott még a negyed vége előtt egyenlíteni tudott. Amíg a harmadik szakaszban mindig a spanyolok voltak lépéselőnyben, addig a zárószakaszban rendre a magyarok vezettek, igaz, a házigazdák mindig válaszoltak.

A rendes játékidő 10-10-es döntetlennel zárult, amivel eldőlt, hogy a C jelű hármasból Magyarország jutott a sorozat nyolcas fináléjába, a spanyolok pedig a győzelemnek örülhettek, miután a büntetőpárbajt 4-2-re nyerték.
A csoport végeredménye: 1. Magyarország 10 pont, 2. Spanyolország 8, 3. Hollandia 0

Egyébként a B csoportból már korábban továbbjutott Horvátország, míg az A csoportból meglepetésre nem az olimpiai bajnok és világliga-címvédő szerbek, hanem Montenegró jutott be a szuperdöntőbe. Mindezt úgy érte el Vladimir Gojkovic együttese, hogy kedden Bukarestben 12-4 arányban legyőzte a román válogatottat, így kilenc ponttal holtversenyben végzett a szerbekkel, de a jobb gólkülönbség Montenegrónak kedvezett.

A férfi világliga szuperdöntőjében Európát négy csapat képviseli: a csoportelsők és az esetleges rendező, vagy a csoportelsők és a legjobb csoportmásodik. A szuperdöntőt június 18. és 23. között rendezik, meg nem erősített hírek szerint Oroszországban.