Szépíti a sztrádaberuházásokat a közlekedésügyi minisztérium

Kőrössy Andrea 2018. április 10., 16:18

A közlekedésügyi minisztérium azt állítja, hogy tavaly 23,78 kilométer autópályát építettek Romániában, holott gyakorlatilag arról van szó, hogy befejeztek két sztrádaszakaszt, amelyek kivitelezésének még 2013-ban, illetve 2014-ben láttak neki.

A Gyalu és Magyarnádas közötti 8,7 kilométeres szakasz egyelőre használhatatlan, ugyanis még nem készült el a Szamoson átívelő híd Fotó: Facebook/Asociația Pro Infrastructură

A kormánynak egyrészt sikerült befejeznie a Lugos és Déva közötti 2-es jelzésű, összesen 28,6 kilométeres autópálya 15 kilométeres szakaszát, ugyanakkor elkészült a Gyalu és Magyarnádas közötti 8,7 kilométeres szakasz, amely azonban egyelőre használhatatlan, mivel az ehhez kapcsolt, a Szamoson átívelő híd kivitelezésének csak nemrég láttak neki.

Az autópályákért és közutakért felelős országos társaság (CNAIR) honlapján elérhető információk szerint a dél-erdélyi sztráda Lugos–Déva-szakaszának 2-es jelzésű részét 2013 novemberében kezdték építeni, és 2016 májusában kellett volna megnyitni. A szakaszt, illetve annak is csak egy 15,8 kilométeres részét az eredeti határidőhöz képest közel egyéves késéssel, tavaly februárban adták át. Hasonló a helyzet az észak-erdélyi autópálya Gyalu–Magyarnádas-szakaszával is, amelynek kivitelezését 2014 áprilisában kezdték el, és két év alatt kellett volna elkészülni vele, a hivatalos átadásra viszont csak tavaly novemberben került sor.

A CNAIR egy hivatalos jelentésben a 2016-os kiadós esőzésekkel indokolta a késlekedést,

állításuk szerint a megnövekedett csapadék földcsuszamlásokat okozott több építőtelepen. A dokumentumban ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a Gyalu–Magyarnádas-szakaszt csak a gyalui híd elkészülése után tudják megnyitni a forgalom előtt. Az országos társaság korábban azt ígérte, hogy a híd idén augusztusig megépül. Az átkelő kivitelezése egyébként azóta bizonytalan, amióta a kormány szerződést bontott az amerikai Bechtel vállalattal, amelyre 2004-ben rábízták a teljes észak-erdélyi autópálya megépítését.