Alkotmánybíróság: nem vizsgálhatja a parlament a kormányőrség igazgatójának tevékenységét

MTI 2018. április 03., 14:58

Sérti az alaptörvényt az a határozat, amellyel a bukaresti parlament különbizottságot alakított a kormányőrség (SPP) igazgatója, Lucian Pahonțu tábornok tevékenységének kivizsgálására – állapította meg kedden az alkotmánybíróság.

A törvényhozás a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD), liberális koalíciós partnere, az ALDE és a koalíciónak esetenként parlamenti támogatást nyújtó RMDSZ szavazataival február 20-án döntött a parlamenti különbizottság felállításáról, miután Liviu Dragnea, a PSD elnöke azzal vádolta Pahonțut, hogy törvénytelenül gyűjt adatokat a védett személyekről, és hatáskörét túllépve beavatkozik a pártpolitikába.

Az alkotmányossági óvást a jobbközép ellenzék két pártja – a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) – terjesztette be, arra hivatkozva, hogy nem hozható létre parlamenti bizottság egyetlen ember cselekedeteinek vizsgálatára, ez legfeljebb egy fegyelmi eljárás témája lehet, de a kormányőrség felügyelete nem a törvényhozás, hanem a Legfelsőbb Védelmi Tanács, illetve az elnöki hivatal illetékességi körébe tartozik.

Az alkotmánybíróság helyt adott az ellenzéki óvásának, és ezzel megsemmisítette a különbizottság megalakításáról szóló parlamenti határozatot.

A kormányőrség vezetője elleni támadás annak a politikai csatározásnak a része, amelyet a PSD–ALDE-kormánykoalíció folytat az országot állítólag háttérből irányító, a titkosszolgálatok és vádhatóságok embereiből álló „párhuzamos állam” ellen. Miután a szociáldemokrata pártelnök Pahonțut nevezte meg a választott vezetők döntéseit aláásó „párhuzamos állam” megtestesítőjeként, a teljes újonnan alakult kormány, élén Viorica Dăncilă miniszterelnökkel, lemondott a kormányőrség szolgálatairól, hogy annak igazgatója ne kémkedhessen utánuk.

A hazai és Romániába látogató külföldi magas rangú tisztségviselők védelmét, illetve a kiemelt jelentőségű intézmények őrzését ellátó SPP államtitkári rangú igazgatóját az államfő nevezi ki a védelmi tanács javaslatára.