Választás: az EMNP szerint már nem érdemes a román postára bízni a levélszavazatokat

Krónika 2018. április 02., 09:00

Nem ajánlja az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a magyarországi országgyűlési választáson szavazásra jogosult erdélyi magyaroknak, hogy postai úton küldjék el levélszavazatukat, ez ugyanis valószínűleg nem érne el időben Magyarországra.

Fotó: Biró István

Az alakulat az április 8-ai országgyűlési megmérettetéssel kapcsolatban felhívja a figyelmet arra, hogy a postai úton visszaküldött levélszavazatoknak legkésőbb április 7-ig meg kell érkezniük a Nemzeti Választási Irodához (NVI). Tekintettel arra, hogy az említett határidőig kevesebb, mint egy hét van hátra, illetve hogy a keleti rítusú húsvét miatt április 6-a, péntek munkaszüneti nap lesz Romániában, a postai úton visszaküldött levélszavazatok biztosan nem fognak időben Budapestre érni, így azok érvénytelenek lesznek.

Az EMNP közleménye szerint számos panasz érkezett arra vonatkozóan, hogy nem kézbesítettek ki minden levélcsomagot, sőt előfordult, hogy akár egy háztartáson belül sem érkezett meg minden családtag választási küldeménye.

Emiatt az alakulat arra kéri a magyar állampolgársággal rendelkező regisztrált választókat, hogy ne késlekedjenek levélszavazatuk elküldésével, és azt mihamarabb vigyék be az EMNP és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) legközelebbi irodájába vagy kihelyezett gyűjtőpontjához, vagy bízzák azt önkénteseikre, ahonnan és akiktől biztonságban és időben a magyarországi főkonzulátusok valamelyikéhez kerülnek a voksok. A párt szerint ez a legegyszerűbb és legbiztosabb módja annak, hogy szavazatuk ne vesszen kárba.

Az alakulat tájékoztatása szerint az azonosító nyilatkozat kitöltésében is segítenek az EMNT munkatársai, valamint a néppárt önkéntesei. Az azonosító nyilatkozat hibás kitöltése, vagy aláírásának elmulasztása érvényteleníti a leadott szavazatot. Kitöltéséhez a választópolgár magyar okmányai szerinti adatokra van szükség, ezért arra kérnek mindenkit, legyen kéznél a lakcímkártyája, magyar útlevele vagy honosítási okirata.

„Az elmúlt években szerzett magyarországi választási tapasztalatoknak köszönhetően az EMNT és a Néppárt által nyújtott ingyenes szolgáltatás a legbiztosabb módja szavazata célba juttatásának” – állapítja meg közleményében a néppárt.

{K1}