Erste Liga: története első diadalát aratta a MAC hokicsapata

MTI 2018. április 01., 09:28

A MAC Budapest nyerte a jégkorong-Erste Ligát, miután a finálé szombati, ötödik mérkőzésen hazai pályán hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a címvédő DVTK-t, és ezzel 4-1-re megnyerte a párharcot.

Fotó: MTI

A nemzetközi bajnokság középszakaszát megnyerő MAC sikerét hozta a finálé első három találkozója, s bár hazai pályán szerdán az alapszakasz-győztes DVTK szépített, a fővárosi együttesnek saját közönsége előtt nyílt lehetősége a sorozat megnyerésére.

A csapatok nagy hangsúlyt fektettek saját kapujuk megvédésére a nyitó felvonásban, a jeget a harmad közepén a – sorozatban negyedik címére hajtó – DVTK törte meg a szép egyéni megoldást bemutató Rasmus Kulmala révén. A MAC Bodó Christopher szemfüles találatával még a szünet előtt egyenlített. A magas iramú középső játékrészben pedig már a MAC szerzett vezetést, Terbócs István csapott le egy lecsorgó korongra.

A záró harmadra a tét érezhetően rányomta a bélyegét, s már úgy tűnt, a fővárosiak a rendes játékidőben megnyerik a találkozót, amikor 122 másodperccel a végső dudaszó előtt Berta Ákos egyenlített.

Így következhetett a négy a négy elleni hosszabbítás, amelynek negyedik percében Dudás Jesse élesen tette a kapu elé a korongot, az pedig egy védőn megpattanva utat talált a kapuba. A középszakaszt az élen záró MAC Budapest 2015-ben csatlakozott az akkor még Mol Liga nevet viselő sorozathoz, s az elmúlt két kiírás ezüstérmét cserélte most aranyra.

Majoross Gergely vezetőedző együttese egyúttal megszerezte a magyar bajnoki címet is, ez legutóbb 1997-ben a Ferencvárosnak sikerült fővárosi csapatként.

A szeptemberben kezdődött szezonban kilenc klub indult az Erste Ligában: a MAC Budapest és a DVTK Jegesmedvék mellett a Brassói Corona, a Csíkszeredai Sportklub, a Dunaújvárosi Acélbikák, az EV Vienna Capitals, a Fehérvári Titánok, a Ferencváros és az Újpest.

Az idény legjobb kapusa Adorján Attila (DVTK Jegesmedvék), legjobb védője Scott Macaulay (MAC Budapest),

legjobb csatára Pjotr Szcsasztlivij (Csíkszereda) lett,

míg a finálé legértékesebb játékosának (MVP) Bálizs Bencét (MAC Budapest) választották.

Az Erste Liga/Mol Liga eddigi bajnokai:

2008/09: HC Csíkszereda
2009/10: Vasas Bp. Stars
2010/11: HSC Csíkszereda
2011/12: Dab.Docler
2012/13: Dab.Docler
2013/14: HC Nové Zámky (szlovák)
2014/15: Miskolci Jegesmedvék
2015/16: DVTK Jegesmedvék
2016/17: DVTK Jegesmedvék
2017/18: MAC Budapest