Öröm rejtőzik a hímes tojásokban – kolozsvári negyedikesek mesélnek a húsvétra való készülődésről

2018. március 31., 10:12

Meghitt, családias hangulatban várják a húsvétot a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium IV. A osztályos diákjai, akik megkeresésünkre lelkesen mesélték, miként készülnek a locsolásra, tojásfestésre a családban és az iskolában.

Fotó: Miske Anna

Ünnepváró hangulatban meséltek a húsvéti készülődésről a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium negyedik osztályosai, akik természetesen nagyon várják a szünidőt, amelyet sokan minden évben a nagyszüleiknél töltenek. A gyerekek lelkesen számoltak be arról, hogy miként várják az ünnepet, mit szeretnek leginkább benne.

Izgatottan várják a lányok a locsolókat

A IV. A osztálytermét a gyerekek rajzai díszítik, a gyönyörű alkotások a különböző évszakokban megjelenített fákat ábrázolják. Nem hiányzik a falról a földrajzóra nélkülözhetetlen kelléke, a térkép sem,

a könyvespolcon virító és az ablaküvegre ragasztott színes papírból készült virágok pedig tavaszias, ünnepváró hangulatot teremtenek az elemisták „második otthonában”.

Mint kiderült, Varga Ildikó tanítónő diákjai körében a húsvéti hagyományok közül legnépszerűbb természetesen a tojásfestés és a locsolás, amelyet nagyon várnak már a kisdiákok. Esztergács Csaba elmondta, az apukájával szokott járni locsolni, ilyenkor a szomszédait, a család barátait és az osztálytársnőit is meglátogatja. Ezt Gyerő Salamon azzal egészítette ki, hogy ő még az unokatestvéreihez is eljut húsvéthétfőn, hogy örömet szerezzen a leányzóknak.

A negyedikes lányok úgy nyilatkoztak, izgatottan várják a hosszú utat bejáró locsolókat, és alaposan felkészülnek a látogatásukra: Szőke Sára hímes tojásokkal jutalmazza őket, Fall Dóra azt mesélte, a nagymamája segítségével szokta pirosra festeni a tojásokat. Gyerő Salamon azt is elárulta, náluk a család minden tagja részt vesz nagyhéten a templomi szertartásokon, Esztergács Csabáéknál az ünnepen közösen énekelnek a családtagok.

A lányok szívesen segítenek édesanyjuknak a készülődésben, sütés-főzésben, Veres Helga például megemlítette, náluk az ünnepi fogások közé tartozik a töltött bárány. Szőke Sára azt is elmondta, családjában hagyománynak számít a szentmise utáni ételszentelés is.

Fotó: Miske Anna

Tojásfestés viasszal és írókával

Arra a kérdésre, hogy hoz-e ajándékot húsvétkor a nyuszi, egyhangú választ adtak a gyerekek: a csokiból készült tojások el vannak rejtve a kertben, nekik pedig igyekezniük kell, hogy minél hamarabb megtalálják őket. Sándor Boldizsár büszkén hangsúlyozta, hogy az ő családjában egy szokatlan hagyomány is jelen van, amely szerint a teraszon ágakból és füvekből fészket készítenek a nyuszinak, majd a megfestett tojásokat belerakják.

Boldizsár azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy ő levelet ír a húsvéti nyúlnak, amelyben felsorolja a kívánságait.

A negyedikesek tanítónője, Varga Ildikó kifejtette, ezen a héten már többször is beszéltek az osztályban az ünnep fontosságáról és hagyományairól. A nagyhéten az órák szerves részét képezi az egyházi dalok éneklése, illetve a locsolóversek megtanulása: a fiúk kiválasztanak egyet, amit otthon megtanulnak, az iskolában pedig elszavalják a lányoknak, ezzel is megőrizve és folytatva a feltámadási ünnep egyik legősibb szokását.

A tanítónő tavaly a viasszal és írókával történő tojásdíszítő technikára tanította meg a diákjait, ami hatalmas sikernek örvendett az osztályban. Sejtelmesen hozzáfűzte, idén is új módszerrel lep meg a gyerekeket, ám hogy mivel, akkor még titok volt.

Ez az ünnep boldogságot és feltámadást jelent”

– mondta még Esztergács Csaba, amivel osztálytársai is egyetértettek. Az is elhangzott, ünnepkor nincs is szükség nagy felhajtásra, sem drága ajándékokra, csupán a mindennél erősebb családi szeretetre.

Görbe Helga