Hogy mondják magyarul, hogy Palat administrativ? Megbüntették Tamás Sándor háromszéki tanácselnököt

Krónika 2018. március 30., 20:12

Megbírságolták a Kovászna megyei tanácselnököt, amiért nem ültetett gyakorlatba egy jogerős bírósági ítéletet, amely arra kötelezi, hogy függessze ki a Palat administrativ „helyes magyar fordítását”. 

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint a Kovászna megyei törvényszék ítélete értelmében Tamás Sándornak az országos minimálbér 20 százalékának megfelelő összeget kell befizetnie minden nap késésért.

A törvényszék március 29-én döntött a magyarellenes megnyilvánulásairól és akcióiról elhíresült Dan Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) által kezdeményezett perben. Az indoklás szerint azért rótták ki a bírságot, mert a megyei tanácselnök nem hajlandó a Megyeháza feliratot a Palat administrativ „helyes magyar fordításával” helyettesíteni, ahogyan azt a brassói táblabíróság jogerős ítéletében elrendelte.

Dan Tanasă, az egyesület elnöke pénteki közleményében úgy fogalmaz, Tamás Sándor megyei tanácselnök „grófként viselkedik”, és ezúttal mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hogy kifizesse a bírságot. „Még egyszer bebizonyítottuk, hogy az RMDSZ a két megyében nem hogy nem tartja be a törvényeket, de figyelmen kívül hagyja még a jogerős bírósági ítéleteket is. A törvény az törvény Hargita és Kovászna megyében is, amit még a vezető tisztségekben lévő RMDSZ-tagoknak is be kell tartaniuk” – írja a közleményben. Az ítéletet feltöltötték a Kovászna megyei törvényszék honlapjára.