Engedély nélkül építették meg a leégett kemerovói plázát, ahol 64-en vesztették életüket

MTI 2018. március 30., 19:09

Őrizetbe vette az Nyomozó Bizottság (SZK) pénteken a Kemerovo megyei építésfelügyelet volt vezetőjét, mert engedély nélkül épült fel az a üzletközpont, amely vasárnap leégett a megyeszékhelyen, 64 ember halálát okozva.

Fotó: Rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma

Az SZK szerint a hatóságot az építkezés idején irányító Tanzilja Komkova nem tett lépéseket annak érdekében, hogy leállíttassa az önkényesen felhúzott üzletközpont működését. Az ellene indított nyomozás célja feltárni azt is, hogy az ügynek van-e korrupciós háttere. Őrizetbe vették Julija Bogdanovát, a bevásárlóközpontot birtokló Kemerovói Édesipari Kombinát vezérigazgatóját is, mert szemet hunyt a tűzvédelmi rendszer hiányosságai felett, noha beosztottjai azokra többször figyelmeztették.

A tragédiával kapcsolatban eddig hét embert vettek őrizetbe, akik az épület üzemeltetéséért és biztonságáért voltak felelősek.

A plázát 2013-ban alakították ki a város központjában, egy 1968-ban épült édesipari gyár egyes épületelemeinek felhasználásával. A kemerovói Zimnyaja Visnya üzletközpontban kitört tűz következtében 64 ember, köztük 41 gyermek vesztette életét és 79-en megsérültek.