Elfogadták: Kálvin Jánosról nevezik el a kolozsvári Farkas utcai templom előtti teret

Krónika 2018. március 29., 14:54

Egyhangúlag elfogadta csütörtöki ülésén a kolozsvári önkormányzat Gergely Balázs tanácsos javaslatát azzal kapcsolatban, hogy a kincses városbeli Farkas utcai templom és a Református Kollégium közti teret nevezzék Kálvin János térnek (románul Piaţeta Jean Calvin).

A tér átnevezését Gergely Balázs önkormányzati képviselő tavaly kezdeményezte az RMDSZ frakciójának támogatásával, a reformáció 500. évfordulójának tiszteletére. A javaslattervezetet 2017. október 8-án iktatta a városházán. A RMDSZ akkor nem látta akadályát annak, hogy a Farkas utcai református templom és a Református Teológiai Líceum által behatárolt, a Szent György-szobor körüli tér Kálvin János nevét viselje, mivel a polgármesteri hivatal közleményében egyúttal a protestáns egyházakat is üdvözölte a reformáció 500. évfordulója alkalmából. Mint írták,

a protestáns reformáció 500. évfordulója kiváló alkalom arra, hogy „megtiszteljék” Kálvin János reformátort, aki meghatározó szerepet töltött be Európa spirituális életében.

Ugyanakkor emlékeztetnek: az 1509 és 1564 között élt francia katolikus lelkész, aki előbb a lutheránusokhoz csatlakozott, majd hirdette saját tanait, az egyik legnagyobb teológusa volt a 16. századnak. „Teológiai munkássága és az egyházban kifejtett tevékenysége a vallásalapítók körébe emeli” – olvasható a közleményben.

A polgármesteri hivatal a kolozsvári református egyház építettörökség-megőrző erőfeszítéseit is méltányolja, értékelve, hogy felújították és karbantartották a belvárosi történelmi műemlék épületeket. Az önkormányzat tételesen felsorol 14 belvárosi műemlék épületet, amelyet a református egyház állított helyre.