Rábólintott a tankönyvtervezetre a képviselőház

Kőrössy Andrea 2018. március 28., 22:41

Elfogadta a képviselőház a tankönyvtörvény-tervezetet, amely gyakorlatilag központosítja a kiadást, a minisztérium ugyanakkor már le is zárta az ez alapján meghirdetett pályázatát.

Fotó: Sándor Csilla

Elfogadta szerdán a képviselőház a Liviu Pop volt oktatási miniszter mandátuma alatt a kormány által kezdeményezett tankönyvtörvény-tervezetet, az ügyben ugyanakkor a szenátus a döntéshozó kamara. A Hotnews.ro hírportál emlékeztet: eleinte arról volt szó, hogy a leegyszerűsítés jegyében a tervezet tantárgyanként egyetlen kiadványt fog előírni, időközben azonban ez háromra bővült, miután Sorin Cîmpeanu, aki 2014–2015-ben vezette a tanügyi tárcát, módosító javaslatokat nyújtott be.

A képviselőház 175 támogató és 82 ellenző vokssal, illetve 4 tartózkodással fogadta el a kezdeményezést.

A tervezet első cikkelye szerint a jogszabály a közoktatásban használatos „alaptankönyv” (manual şcolar de bază) ügyéről rendelkezik, ez a kifejezés azonban sem a 2011-es tanügyi törvényben, sem más oktatási jogszabályban nem szerepel. A tervezet a papíralapú, az interaktív digitális és a PDF-formátumú tankönyvekre is kitér.

A dokumentum alapján a szerzőknek az általuk kidolgozott tankönyvek kéziratával az oktatási minisztériumnál kell pályázniuk, amely tudományos és pedagógiai szempontból is kiértékeli ezeket.

A szaktárca eddig könyvkiadók, illetve a digitális kiadványokat forgalmazó cégek számára hirdetett licitet, szerzők egyénileg nem jelentkezhettek. A tervezet arra is kitér, hogy a nyertes, majd engedélyezett tankönyvek elérhetőek lesznek a www.manuale.edu.ro honlapon. Amint arról beszámoltunk, még mielőtt a plénum szavazhatott volna róla, az oktatási minisztérium nemcsak nekilátott, de le is zárta tankönyvpályázatát, amelyre tájékoztatásuk szerint közel 150 kiadvány érkezett be. A szaktárca az 1–6. osztályos tankönyvekre hirdetett licitet, holott az első osztályosok számára például alig négy éve állítottak össze új kiadványokat az új tanterv alapján.

Fotó: Gecse Noémi

Valentin Popa oktatási miniszter a témával kapcsolatban interjút adott a Hotnews.ro-nak, amelyben hangsúlyozta: szeptembertől a tankönyvek minőségére helyezik a hangsúlyt,

ezért is hirdették meg a szerzők számára a pályázatot, amelyen elmondása szerint azok is részt vehettek, akik kiadványa négy évvel ezelőtt nyertes volt, így elképzelhető, hogy a kisdiákok továbbra is ugyanabból a segédeszközből fognak tanulni, mint eddig. A tárcavezető azonban nem adott választ a kiadással járó költségvetésre vonatkozó kérdésekre. „Mindez egyrészt attól függ, hogy a minisztérium mekkora mennyiségben rendel a Didaktikai és Pedagógiai Kiadótól. A költségekhez hozzáadódnak a szerkesztési, javítási, grafikai, nyomtatási és szállítási összegek, illetve a digitális másolat kiadásai” – magyarázta Popa, aki szerint akkor fognak többet tudni, amikor kihirdetik a pályázat nyerteseit.

A tárcavezető ugyanakkor biztos benne, hogy a tankönyvkiadásra nem fognak annyit költeni, mint eddig.

A válaszokat egyébként írásban küldte el a minisztérium sajtóirodája. Popa azt állítja, hogy a négy évvel ezelőtt a kiadókkal megkötött szerződések lejártak, a szaktárca pedig már nem köteles arra, hogy a legalacsonyabb árú kiadványt vásárolja meg a továbbiakban is. A miniszter azt is elmondta: tantárgyanként legfeljebb három tankönyvet kiáltanak ki nyertesnek, ebben az esetben mind a három pénzbeli juttatásban részesül. Arra a kérdésre, hogy hol fogják kinyomtatni az általuk erre az évre tervezett mintegy 4,2 millió tankönyvet, Popa mindössze annyit válaszolt, hogy mindezt az előírásoknak megfelelően, átlátható módon bonyolítják le.