A kemerovói katasztrófa áldozatait gyászolja Oroszország

MTI 2018. március 28., 11:44

A nemzeti zászlókat félárbócra eresztve, a szórakoztató műsorok és előadások törlésével gyászolja szerdán Oroszország a kemerovói plázatűz áldozatait.

Játékok és virágok Oroszország budapesti nagykövetsége előtt Fotó: RT.com/AFP

A televíziók egy része gyászlogóval sugározza adását, valamint a Kemerovóban a baleset, más orosz városokban pedig a megemlékezés helyszínére vitt virágokról és mécsesekről készült felvételekből összeállított klipeket közvetít. Többen a távol-keleti országokban működő orosz nagykövetségeknél rótták le kegyeletüket, a gyászhoz szolidaritásból Fehéroroszország is csatlakozott.

Vladlen Akszjonov, a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős minisztérium helyettes vezetője szerda reggel közölte, hogy

nincs már olyan személy, akinek a sorsa a katasztrófával kapcsolatban ne lenne ismeretes, és a hatóság nem tud olyanokról, akik még mindig eltűnt hozzátartozóikat keresnék.

A tűzvésznek Akszjonov szerint 64 halálos áldozata volt, a holttesteket, amelyek közül eddig 27-et sikerült azonosítani, átadták a Nyomozó Bizottságnak (SZK). A vasárnapi katasztrófában 41 gyerek vesztette életét.

A katasztrófavédelmi tárca szerint kórházban 14 embert, köztük két gyereket ápolnak, orvosi ellátást további 62 ember, köztük 25 gyerek kapott.

Orosz sajtóbeszámolók szerint az a hamis állítás, miszerint a tűznek több száz áldozata volt, egy ukrán bloggertől, Evhen Volnovtól származott. Volnov az internetre feltöltött telefonbeszélgetésének tanúsága szerint - magát a rendkívüli helyzetek minisztériuma alkalmazottjának kiadva - felhívta a kemerovói halottasházat, és aziránt érdeklődött, hogy a létesítmény képes-e 300 holttest befogadására.