A bukaresti orosz nagykövetség a kitiltásról: Románia „kollektív őrület” áldozata

Hírösszefoglaló 2018. március 27., 16:05

Keddi összesítés szerint 23 ország összesen 141 orosz diplomatát utasított ki arra válaszul, hogy Nagy-Britanniában megmérgeztek egy brit–orosz kettős ügyynököt és a lányát. Többek között Románia és Magyarország is kiutasított egy-egy orosz diplomatát. A bukaresti orosz nagykövetség keményen reagált.

Fotó: Pixabay.com

„Vélhetően a kollektív politikai őrület megnyilvánulása” Romániának az orosz diplomata kiutasítására vonatkozó döntése – szögezte le Oroszország romániai nagykövetsége közleményében.

Nagyon valószínűnek tartjuk, hogy e döntés a kollektív politikai őrület megnyilvánulása, főleg hogy nem létezik erre más kézzelfogható magyarázat”

– mutat rá a nagykövetség.

Mint megírtuk, a román külügyminisztérium hétfőn jelentette be, hogy a Szkripal-ügy miatt a Nagy-Britannia iránti szolidaritásból és a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény alapján távozásra szólította fel az orosz nagykövetség egyik munkatársát. A tárca közölte, úgy véli, „a Salisbury városában elkövetett támadás fenyegetést jelent a kollektív biztonságra és a nemzetközi jogra”, és döntését az Európai Tanács múlt heti ülésén elhangzottak szellemében hozta meg.

{K1}

Ezzel a külügy az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozójának pénteken elfogadott zárónyilatkozatára utalt, amelynek értelmében

az Európai Tanács „egyetért az Egyesült Királyság kormányával abban, hogy az Oroszországi Föderáció tehető felelőssé a támadásért, ez erre az egyetlen észszerű magyarázat”.

Romániához hasonlóan orosz diplomatákat utasított ki hétfőn 14 más EU-tagállam, továbbá az Amerikai Egyesült Államok, Kanada és Ukrajna is.

Oroszország provokációnak minősítette a döntést, és ellenlépéseket helyezett kilátásba.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő a Kreml sajnálkozását fejezte ki a kiutasítások miatt és megismételte, hogy Oroszországnak nincsen köze a Szkripal-ügyhöz. Megerősítette, hogy válaszában Moszkva a kölcsönösség elvét fogja követni. Az orosz külügyminisztérium állásfoglalása szerint „magától értetődik”, az országcsoport „barátságtalan” lépése nem „múlik el nyomtalanul” és arra Moszkva reagálni fog.

Dokumentumában a tárca úgy fogalmazott, hogy a Szkripal-üggyel kapcsolatban Oroszországhoz hasonlóan Nagy-Britannia szövetségesei sem rendelkeznek objektív és kimerítő adatokkal, így azok az euroatlani szolidaritás elvét „a józan ész, a civilizált nemzetközi párbeszéd normáinak és a nemzetközi jog elveinek kárára” követeik.

A Fehér Ház szóvivője szokásos napi sajtótájékoztatóján hétfőn úgy vélte,

Oroszország támadása akadálya a jobb amerikai–orosz viszonynak.

Raj Shah úgy fogalmazott, hogy Washington ugyan törekedne jobb kapcsolatokra Moszkvával, ám az olyan cselekedetek, mint a volt orosz-brit kettős ügynök elleni nagy-britanniai gyilkossági kísérlet megakadályozza ezt. Viszonyunk Oroszországgal az orosz kormánytól, illetve Vlagyimir Putyin elnöktől függ – jelentette ki a szóvivő.

Az ügy háttere, hogy Nagy-Britannia az orosz vezetést teszi felelőssé a Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya ellen március 4-én elkövetett mérgezéses merényletért, Moszkva azonban tagadja a vádakat. A történtek nyomán Nagy-Britannia kiutasított 23 orosz diplomatát, mely lépésre Oroszország 23 brit diplomata nem kívánatos személlyé nyilvánításával válaszolt.