Maradhatnak a nagybányai iskola osztályai – hosszú távú stratégia kell a magyar oktatásnak

Pap Melinda 2018. március 27., 10:52

Nem fenyegeti a beolvasztás veszélye a nagybányai Németh László-líceum 5–8. osztályait, ám hosszú távon stratégiára van szükség a magyar oktatás fenntartása érdekében. Az egyeztetések már elkezdődtek.

Fotó: Az iskola Facebook-oldala


Nem akarja senki román iskolába költöztetni a nagybányai Németh László Elméleti Líceum osztályait – jelentette ki a Krónikának Lapsanszki Edith magyar oktatásért felelős tanfelügyelő. A Máramaros megyei tanfelügyelőség magyar munkatársát annak kapcsán kerestük, hogy Váradi Izabella iskolaigazgató blogján azt sugallta, hogy a tanfelügyelő az iskola 1–8. osztályainak román iskolába való beolvasztását vetette fel.

Lapsanszki Edith lapunknak elmondta, az igazgató kiforgatja az emberek szavait, s utána ezeket az átfogalmazott, átírt szövegeket kiírja a blogjára.

„Úgy jön ki, mintha mindenki azon dolgozna, hogy az iskolát bezárja. Messzemenően nincs így” – hangsúlyozta a szakember,

hozzátéve, hogy erre vonatkozóan semmilyen kérelem, dokumentum nem létezik, sem a polgármesteri hivatalban, sem a tanfelügyelőségen. Kérdésünkre, hogy mi a Mára­maros megyei tanfelügyelőség álláspontja a Németh László-líceum körüli helyzet, a líceumi osztályoknak a perifériáról a belvárosba való költöztetése kapcsán, Lapsanszki kifejtette:

a tanfelügyelőség támogatja ezt, a törvényes előírások betartásával, hiszen ennek van módszertana, kalendáriuma.

Eszerint az önkormányzat decemberben elfogadja az iskolahálózatot, majd az átkerül a tanfelügyelőségre elemzésre. Lapsanszki Edith hangsúlyozta, a tanfelügyelőség sem pró, sem kontra álláspontot nem képvisel, számára az a fontos, hogy betartsák az előírt lépéseket.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a döntéshozatal a felek meghallgatása után történik, az iskola vezetősége mellett a szülők véleményét is kikérik és amíg nincs konszenzus, erre nem kerül sor.

{K2}

Az oktatási szakember kérdésünkre arról is beszámolt, hogy a nagybányai magyar iskolában jelenleg mindkét 9. osztály beindítása biztosított, miután korábban úgy tűnt, a humán profilú osztály nem indulhat el. Hangsúlyozta, összefogásnak, az iskola vezetősége, a szülők, a politikum és a civil szféra együttműködésének köszönhető, hogy ez megmenekült, megszüntetése ugyanis hatalmas veszélyt jelentett volna a magyar oktatásra. Végül a gyermeklétszám volt a döntő, mondta Lapsanszki Edith, aki szerint Nagybányán és környék én mintegy 80, magyarul tanuló nyolcadikos diák van. Ha ezek közül le is morzsolódnak páran, marad két osztályra való tanuló, vélte.

Bár a gyereklétszám jelenleg biztosított, hosszú távon le kell ülni és ki kell dolgozni egy stratégiát a magyar oktatás jövőjéről – tette hozzá a tanfelügyelő.

A statisztikák szerint a Németh László-líceumban a három óvodai csoporttal, elemi, 5–8. és 9–12-es osztályokkal mintegy 300, míg a Nicolae Iorga Általános Iskola magyar tagozatán előkészítőtől 8. osztályig mintegy 200 magyar diák tanul. Azonban a gyereklétszám folyamatos csökkenése miatt az érintetteknek meg kell tárgyalniuk, hogy a jövőre nézve mi legyen a cél, ehhez kell mindkét iskola vezetősége, a szülők és a politikum véleményére is szükség van. „Ki kell gondolni, hogy a jövőre nézve mi az észszerűbb, hogy minél több magyar gyerek maradhasson magyar iskolában” – összegezett Lapsanszki Edith.

A Németh László Elméleti Líceum körüli botrány kapcsán múlt héten is volt egy egyeztetés a magyar közösség képviselői között, erről számolt be a blogján Váradi Izabella. „Miközben ma több mint 3 órán keresztül egyeztettünk, és megoldásokat kerestünk, felmerült a tanfelügyelő ötlete: a jövőben el tudnám-e képzelni a Németh László Elméleti Líceumot – amelyben ma óvodától érettségiig magyarul tanulhatnak a gyermekek – csupán líceumi osztályokkal? És legyen hozzá szórványkollégium.

És a többi osztály (előkészítőtől 8.-ig) tagozatként működne a másik vegyes iskolában?” – tette fel a kérdést.

Fotó: Váradi Izabella Facebook-oldala

Mintegy válaszként rámutatott – bár ez nem azonos Cătălin Cherecheș polgármester ötletével, aki román középiskolákban működtetne magyar osztályokat – a beolvadás lehetősége az alsóbb osztályok esetében nagyobb.

A nagybányai magyar oktatás jövőjéről a következő hetekben újabb tárgyalásokra kerül sor, mondta el a Krónikának Pintér Zsolt, a magyar oktatás támogatását célzó Iskoláinkért Gyermekeinkért Egyesület egyik alapítója. Kifejtette,

civil és politikai kezdeményezésre egyeztető tanácskozás indult a válságos helyzet megoldása végett, a találkozóknak egyeztető, iránymeghatározó jellege van.

Ezeken az oktatási színtér, a politikum, a civil szféra és az egyházak képviselői mellett mindenki részt vesz, akik alakítja a nagybányai, bányavidéki magyar közösség életét.

{K1}

Mint arról beszámoltunk, a nagybányai Németh László Elméleti Líceum körüli botrány azt követően robbant ki, hogy Cătălin Cherecheș polgármester március 15-i beszédében élesen bírálta az iskolát, és azt javasolta a szülőknek, hogy járassák inkább román iskolában működő magyar osztályokba gyerekeiket. Az elöljáró a Krónikának úgy nyilatkozott, beszéde előzménye, hogy Váradi Izabella igazgató elutasította a líceumi osztályok számára általa felajánlott belvárosi ingatlant, az egészségügyi líceum épületét, és az egykori katolikus iskolát kérte, amelyben az önkormányzat művészeti akadémiát működtetne.