Elfogadta a nagy román egyesülés útitervét a Chișinăuban rendezett centenáriumi nagygyűlés

Rostás Szabolcs 2018. március 25., 15:13

Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülésének megvalósításáról fogadtak el egyfajta menetrendet vasárnap a Chişinăuban rendezett centenáriumi nagygyűlés résztvevői. Traian Băsescu volt államfő mihamarabbi parlamenti állásfoglalást sürgetett.

Az uniópárti megmozdulás résztvevői többször is azt skandálták, hogy mindannyian románok Fotó: Unimedia.info

Az Európai Parlamentben rendezendő konferencia keretében akarják nemzetközi síkra terelni a két ország egyesülésének ügyét a romániai és moldovai unionisták – derül ki abból a kiáltványból, amelyet a vasárnapi nagyszabású demonstráción fogadtak el a Moldovai Köztársaság fővárosában. Helyszíni beszámolók szerint több tízezren vettek részt a Chişinău Nagy Nemzetgyűlés terére meghirdetett centenáriumi nagygyűlésen, amelyet abból az alkalomból rendeztek, hogy száz évvel ezelőtt, 1918. március 27-én egyesült Besszarábia (a mai Moldovai Köztársasággal nagymértékben azonos terület) Romániával.

A nagyszabású, százezresként beharangozott megmozduláson bukaresti és chişinăui politikusok, uniópárti aktivisták szólaltak fel a Prut két partján fekvő ország egyesülése mellett, amely szerintük az egyetlen megoldást jelenti a román nemzet megmaradására és fejlődésére. A nagygyűlés díszszónoka Traian Băsescu egykori román államfő volt, aki két mandátuma idején erőteljesen szorgalmazta Románia és Moldova egyesülését.

A Népi Mozgalom Pártja (PMP) elnöke, szenátora felszólította a bukaresti és chişinăui törvényhozást, hogy fogadjon el nyilatkozatot az unióról.

„Egyesek azt mondják, nehéz megvalósítani az egyesülést. De száz évvel ezelőtt könnyebb volt a románoknak? Nemzeti méltóság kérdése az ország újraegyesítése” – jelentette ki Băsescu a szónoki emelvényről, hozzátéve: Moldova Románia részét képezi. Felszólalt a demonstráción – amelynek résztvevői román zászlókat és településük nevével ellátott táblákat tartottak a magasba – Dan Barna, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát (USR) elnöke is, hangsúlyozva: egy nép emlékezete a hazafiságon alapszik. A bukaresti politikus szerint Moldovának Románia oldalán az EU-ban a helye, száz év elteltével pedig elérkezett az újraegyesítés ideje.

Miközben a chişinăui kormány képviselői távol maradtak a nagygyűlésről, megjelentek annak a mintegy 140 moldovai települési önkormányzatnak a vezetői, amelyek nyilatkozatot fogadtak el a nagy román egyesülés támogatásáról. A rendezvényen közfelkiáltással elfogadott kiáltvány értelmében áprilisban közvélemény-kutatást rendeznek Chişinăuban az egyesülés támogatottságáról, július elsején Gyulafehérváron gyűlnek össze az uniót támogató romániai és moldovai települések vezetői, augusztusban Jászvásáron megrendezik a „nemzet újraegyesítésének” kongresszusát, szeptember elején mindkét országban megmozdulásokat tartanak az egyesülés érdekében, a hónap végén pedig az Európai Parlament brüsszeli székházában nemzetközi konferencián ismertetik az unionista törekvést.

Egyébként a nagygyűlést megelőzően a korábban Igor Dodon moldovai államfő vezette moldovai ellenzéki Szocialista Párt (PSM) felszólította a chişinăui hatóságokat, hogy akadályozzák meg az „unionista provokátoroknak” az országba való belépését. Az egyesülést határozottan ellenző, a volt szovjet tagköztársaság államiságát fenyegető veszélynek tartó Dodon az utóbbi időben többször bűnvádi eljárással fenyegette az uniópártiakat, sőt be is tiltaná a mozgalmat. Különben a legfrissebb, tavaly decemberben készült közvélemény-kutatás szerint a moldovai lakosság mindössze 21,8 százaléka szavazna a Romániával való egyesülésre, míg Romániában a megkérdezettek 27 százaléka támogatja az ügyet.