A lapterjesztés ellehetetlenítésétől tartanak a romániai magyar lapkiadók

MTI 2018. március 23., 16:14

A részmunkaidős foglalkoztatás szigorítása ellen tiltakozik a Romániai Magyar Nyelvű Helyi és Regionális Lapkiadók Egyesülete, amely beadvánnyal fordult a munkaügyi minisztériumhoz és a pénzügyminisztériumhoz.

Fotó: Gecse Noémi

A kolozsvári székhelyű, 2004-ben megalapított Romániai Magyar Nyelvű Helyi és Regionális Lapkiadók Egyesülete szerint

a kormány arra kötelezte a romániai vállalkozásokat, hogy részmunkaidős alkalmazottaik után is fizessék ki teljes munkaidőre a minimálbérre számított társadalombiztosítási járulékokat.

A kiadók felhívták a kormány figyelmét, hogy vagy saját terjesztőhálózatot működtetnek, vagy lapterjesztő magánvállalatokkal együttműködnek, mindkét esetben a foglalkoztatottak száma eléri a néhány tucatot, de akár 150 személy is lehet. Ha egy lapkihordó 8 órás munkaidővel dolgozna, az újságok egy része túl későn kerülne az olvasókhoz, ezért kénytelenek több részmunkaidős alkalmazottat foglalkoztatni - magyarázták.

Az egyesület szerint egyetlen ilyen vállalkozás sem lesz képes fenntartani lapterjesztő hálózatát, ha a rendelkezések érvényben maradnak,

s a lapterjesztő cégek csődbe fognak menni, ami a romániai magyar nyelvű írott sajtó eltűnéséhez vezethet, hiszen példányszámuk több mint 80 százalékát terjesztik előfizetéses alapon - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Romániában a kormány tavaly és az idén három kormányrendelettel szigorította a részmunkaidős foglalkoztatást azzal a céllal, hogy visszaszorítsa az visszaéléseket és csökkentse a feketemunkát.
A lapkiadók egyesületének tagjai a Bihari Napló (Nagyvárad), a Hargita Népe (Csíkszereda), a Háromszék (Sepsiszentgyörgy), a Népújság (Marosvásárhely), a Nyugati Jelen (Arad), a Szabadság (Kolozsvár) és a Szatmári Friss Újság (Szatmárnémeti) romániai magyar napilapok kiadói.