Már nem uszíthat a Facebookon Dan Tanasă, törölték az oldalát

Bíró Blanka 2018. március 23., 12:52

Magyarellenes uszítás miatt törölte a Facebook Dan Tanasă, a székelyföldi önkormányzatokat rendszeresen feljelentő blogger oldalát. A magyarellenességéről ismert bloggert többen is bepanaszolták a közösségi oldal működtetőinél. 

Dan Tanasă oldalát Hans Hedrich politológus jelentette a működtetőknél. A fogarasi Neuer Weg Egyesület alelnökét csütörtökön este értesítette a Facebook, miszerint elemezték az általa jelentett tartalmakat, és azok valóban sértik a közösség oldal működési szabályait, ezért törölték az oldalt. Erről Dan Tanasă is értesítést kapott.

A Facebook figyelmét valószínűleg többen is felhívták az uszításra – Árus Zsolt, a Gyergyószéki Székely Tanács elnöke a fogarasi egyesület honlapján jelezte: ő is megtette a megfelelő lépéseket és szintén kapott értesítést a Facebooktól.

Hans Hedrich a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében arról tájékoztat: annak kapcsán jelentette az oldalt, hogy nemrég a Számvevőszék brassói kirendeltsége alaptalannak minősítette Tanasă feljelentését a sepsiszentgyörgyi, magyar állami támogatással megépült orvoslakások ügyében.

Mint arról beszámoltunk, a feljelentésben Tanasă kettős finanszírozással gyanúsította meg Kovászna megye és Sepsiszentgyörgy önkormányzatát, az ügyet a keresztezett számvevőszéki ellenőrzés után vádemelés nélkül lezárták. A háromszéki elöljárók igazságtalannak tartják, hogy ellenőrzésekkel zaklatják őket, holott a magyar állam valójában a bukaresti kormány feladatait vállalja át, amikor segíti a romániai magyar közösséget.

„Ez egy történelmi nap a romániai normális emberek számára. Egy banális jelentés nyomán a Facebook kivonta a forgalomból a magyarfóbiás, hírhedt, minden ellenérvre, törvényre és jóérzésre érzéketlen Dan Tanasă oldalát” – értékelte a Facebook döntését Hans Hedrich.

Rámutatott, a közösségi oldalra hatalmas nyomás nehezedik a nagy számban terjesztett álhírek, uszító bejegyzések miatt, ezért foganatosít drasztikus, ám igazságos ellenlépéseket. A jogvédő aktivista arra biztat mindenkit, hogy minél gyakrabban használni kell ezt az eszközt, jelenteni minden uszító bejegyzést, bárki ellen irányul, legyen az magyar, román, német vagy cigány.

Hans Hedrich közleményében az Európa Tanács kisebbségvédelmi keretegyezmény alkalmazását vizsgáló szakértői testületének

február 16-án közzétett jelentésére is hivatkozik, amely rámutat, hogy a közösségi térben gyakori a magyarellenesség. Ehhez szerinte Dan Tanasă rendszeresen hozzájárult.

„A Facebook, az Európa Tanács, egyes romániai intézmények döntése nem győzelem az örökös »magyar–román mérkőzésben«, hanem a normalitás és az európai szellemiség régóta várt jele” – szögezi le Hans Hedrich.

A blogger személyes profilja továbbra is elérhető a közösségi oldalon, a nyilvánosra állított idővonalán több magyarellenes írását is megosztja, többek között azt, melyben a március 15-ei ünnepre kihelyezett sepsiszentgyörgyi háromszínű szalagokat kifogásolja.