A katalán elnökjelölt párbeszédet ajánlott a spanyol kormánynak programbeszédében

MTI 2018. március 22., 22:58

Párbeszédet, „kinyújtott kezet” kínált a spanyol kormánynak Jordi Turull katalán elnökjelölt a barcelonai parlamentben csütörtökön elmondott programbeszédében.

Fotó: FacebookJordi Turull Negre

A politikus szerint a párbeszéd nem jelent gyengeséget, lemondást, de Madrid nem akarja őket meghallani, noha a „zaj egyre erősebb”, korábbi kezdeményezéseikre pedig „fenyegetésekkel" és „elnyomással” válaszolt.

Nem én vagyok az, akinek itt kellene ma állnia”

– mondta felidézve, hogy előtte Carles Puigdemont volt katalán elnök, és Jordi Sánchez függetlenségi politikus is hivatalos jelölt volt a posztra. Előbbi Brüsszelben tartózkodik önkéntes száműzetésben, ellene elfogatóparancs van érvényben Spanyolországban, utóbbi pedig előzetes letartóztatásban van, és a bíróság nem hagyta jóvá szabadlábra helyezési kérelmeit.

Jordi Turull beszédében a leendő katalán kormány legfontosabb feladatának a katalán intézmények helyreállítását, a spanyol állami beavatkozás megszüntetését nevezte.

A függetlenségi Junts pel Catalunya (Együtt Katalóniáért) jelöltje szólt a társadalmi progresszió, a gazdasági prosperitás fontosságáról Katalóniában, és ismertetett több, az oktatástól, az egészségügyen át a kultúráig terjedő elképzelést. A politikus felszólalásában nem említette a függetlenségi pártok által korábban szorgalmazott katalán köztársaságot, sem a függetlenségi törekvéseket.

A programbeszédet követő parlamenti vitában Inés Arrimadas, a katalán törvényhozás legnagyobb ellenzéki erejének számító Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt helyi elnöke felszólította az elnökjelöltet: legyen bátorsága beismerni, hogy a függetlenség „hazugság” volt. „Még több időt kell elvesztegetnünk?” – tette fel a kérdést, színjátéknak nevezve az éppen zajló elnökválasztó ülést.

Ön nem lehet a megoldás része, amire Katalóniának szüksége van, mivel Ön a probléma része”

– fogalmazott utalva Turull szerepére az előző, függetlenségpárti katalán kormányban, amely „ebbe a helyzetbe juttatta Katalóniát".

Sergi Sabria, a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) szónoka pártja támogatásáról biztosította a jelöltet. „A köztársaság az egyetlen formája egy jobb ország létrehozásának” – mondta, hozzátéve, hogy pártja sosem mond le egy jobb ország megteremtéséről.

Miquel Iceta, a Katalán Szocialista Párt (PSC) vezetője hiányolta a jelölt beszédéből az előző kormányzati ciklus értékelését, és kifogásolta, hogy „expressz módon" hívták össze az elnökválasztó ülést, tudva, hogy az eredménytelen lesz. Mint mondta, „nem jó szolgálata" az országnak egy olyan személy jelölése az elnökségre, akinek mozgástere korlátozott a vele szemben zajló bírósági eljárás miatt.

Jordi Turull elnökké választásának matematikailag nincs meg az esélye csütörtökön,

miután a katalán parlament legkisebb függetlenségi pártja, a négy mandátummal rendelkező baloldali Népi Egység (CUP) tartózkodni fog a szavazásnál, és nélkülük a jelölt nem szerezheti meg a szükséges 68 támogató voksot.

Jordi Turull az október 27-én leváltott katalán kormány tanácsosa és szóvivője volt, és más volt kormánytagokkal együtt november elején egy hónapra előzetes letartóztatásba került. A politikust óvadék ellenében helyezték szabadlábra, de ellene is bírósági eljárás zajlik az alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezése és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

Turull, és még öt másik függetlenségi politikus péntekre kapott idézést a madridi legfelsőbb bíróságtól, amely a vizsgálati szakasz befejezését követően dönt arról, hogy az ügyben szereplő 28 gyanúsított közül kikkel szemben emel vádat, és pontosan milyen bűncselekmények miatt. A függetlenségi pártok attól tartanak, hogy a bíróság ismét elrendelheti Turull előzetes letartóztatását, ezért szorgalmazták az elnökválasztás mielőbbi megrendezését.