Adófizetői rohamra számítanak az erdélyi és partiumi önkormányzatok

Bíró Blanka , Barabás Hajnal , Gergely Imre , Simon Virág 2018. március 22., 15:41

A legtöbb erdélyi és partiumi városban az adófizetők rohamára számítanak március végén: lassan bevett szokásnak számít, hogy sokan az utolsó pillanatban élnek az önkormányzatok kínálta kedvezményekkel.

Fotó: Gecse Noémi

Az év eleje óta aránylag nagy volt az érdeklődés a kedvezményes adó- és illetékfizetés iránt a legtöbb erdélyi és partiumi megyében, március utolsó napjaiban viszont biztosan felpörögnek az események, az önkormányzatok kínálta kedvezmények ugyanis hamarosan lejárnak.

Sepsiszentgyörgyön is kialakult szokás, hogy sokan az utolsó hétre hagyják a kedvezményes adófizetést. Sztakics Éva alpolgármester a Krónikának elmondta,

ebben az időszakban lehet még 9,9 százalékos kedvezménnyel befizetni az egész éves ingatlan- és járműadót a városkasszába.

Az elöljárótól megtudtuk, az év eleje óta a magánszemélyek mintegy fele adózott, az épületadót 56, a terület adót 55, a jármű utáni adót 45 százalékarányban fizették be.

A cégeknél ennél sokkal rosszabb a mutató, hiszen az épületadót csak a 6 százalékuk fizette ki, a területadót 9, míg a járművek utánit 22 százalék. Az alpolgármester arra számít, hogy a jogi személyeknél is javul a helyzet a hónap végéig, hiszen általában akkor törlesztik a számláikat, másrészt március 31-ig nyújthatják be az ingatlan felértékeléseket, ami alapján adóznak. A helyi adóhivatalban készpénzzel, bankkártyával, fizetési és postai utalvánnyal is lehet fizetni, ám a Ghişeul.ro honlapon online is lehet adózni.

Sztakics Éva elmondta, a sepsiszentgyörgyiek lelkiismeretesen adóznak, minden évben valamennyivel többen fizetik be az adóterheiket határidőre a városkasszába.

Marosvásárhelyen általában az adófizetők csaknem fele már az első negyedévben törleszti az állammal szembeni kötelezettségeket, kihasználva, hogy kevesebbet kell fizetnie. A lakás-, gépkocsiadót és más illetékeket készpénzzel és bankkártyával is törleszteni lehet a polgármesteri hivatal épületében levő pénztáraknál, de a Tudor lakótelepen levő pénztárnál is.

Online is lehet fizetni a magánszemélyeknek a Ghişeul.ro honlap segítségével, a jogi személyek pedig használhatják a városháza honlapjáról is elérhető GlobalPay programot is.

Fotó: Pál Árpád

Az igazgató emlékeztet, hogy azok, akik kötelesek benyújtani az épületek felértékeléséről szóló dokumentumot, ezt szintén március 31-ig kell megtenniük.

A marosvásárhelyiek jó adófizetők, tavaly 91 százalékuk törlesztette a helyi adókat és illetékeket.

Arra is felhívta az érintettek figyelmét, hogy a városháza épületében levő jegypénztárak általában 11 óra után lesznek zsúfoltabbak, így aki gyorsan szeretne adót fizetni, s megteheti, jöjjön korábban.

Közel hárommillió lejnyi adót és illetéket, valamint bírságot fizettek be az év elejétől a csíkszeredaiak a város pénztárába, a betervezett összeg hozzávetőleg 38 százalékát. Tekintettel arra, hogy a tízszázalékos adókedvezményt március végéig élvezhetik az adófizetők, a határidő közeledtével még többen keresik fel a polgármesteri hivatalt, hogy eleget tegyenek kötelességüknek.

Rodica Ţiriac, a polgármesteri hivatal adó- és illetékosztályának vezetője érdeklődésünkre elmondta, általában minden hónap 10-e után keresik fel a pénztárat az adófizetők, mert többen ebben az időszakban kapnak fizetést, nyugdíjat. A márciusi határidő miatt arra számítanak, hogy a következő napokban megugrik a törlesztési kedv.

Az önkormányzat ebben az évben csak a gépjárműadót növelte az autó motorjának hengerűrtartalmától függően átlagban 16,66 százalékkal, a többi adónem többnyire a tavalyi szinten maradt.

Fotó: Gergely Imre

Közel kétmillió lej folyt be a gyergyószentmiklósi önkormányzat pénztárába a magánszemélyek és cégek által befizetett adókból és egyéb jövedelmekből az év eleje óta. A lakosság 10 százalékos adókedvezményben részesül, amennyiben március 31-ig teljesíti adófizetési kötelezettségét. Gyergyószentmiklós idén 16 millió 534 ezer 960 lejes bevételre számít a helyi adókból és illetékekből. A városban az adók nem változtak 2017-hez viszonyítva.

A nagyváradi polgármesteri hivatal egyelőre az elmúlt hónap végéig összesítette az adatokat, ezek azt mutatják, hogy a megyeszékhelyen lelkesebbek voltak az adófizetők, mint a tavalyi év első két hónapjában. A városháza kasszájába eddig valamivel több, mint 33 millió lej folyt be, tízmillióval több, mint tavaly ilyenkor.