Fiktív alkalmazások: Dragnea ártatlannak vallotta magát a legfelsőbb bíróságon

Balogh Levente 2018. március 21., 17:16

Első ízben hallgatta meg a legfelsőbb bíróság Liviu Dragnea PSD-elnököt abban az ügyben, amelyben hivatali vissszaélésre való felbujtással vádolják.

Liviu Dragnea (archív) Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

Ártatlannak vallotta magát szerdán Liviu Dragnea, a képviselőház és a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a legfelsőbb bíróságon, ahol vádlottként hallgatták ki az ellene a Teleorman megyei önkormányzatnál megtörént fiktív akalmazások miatt indított eljárás részeként.

A politikus leszögezte: határozottan tagadja, hogy bárkit is megróbált volna törvénytelenségre rávenni.

Kijelentette: továbbra is megróbálja megérteni, miért emeltek vádat ellene bizonyítékok nélkül, csupán „egy fröccs mellett elhangzott pletykák alapján”, és továbbra is úgy vélte, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) céltáblájává vált.

Dragneát néhány kormányellenes tüntető várta a bíróság előtt, akik pfujjolásba kezdtek, amikor a PSD-elnök megérkezett. A politikus érkezésére a hatóságok is felkészültek, csendőröket vezényeltek a helyszínre, hogy megvédjék őt.

Közben szerdán az is kiderült, hogy

a PSD-elnök volt felesége, Bombonica Prodana, aki szintén vádlottként érintett az ügyben, kifizette az okozott kárt.

Prodana ügyvédjén keresztül küldött el egy iratot, amelyben tudatja a bírósággal, hogy megtérítette a 108 000 lejben megállapított kárt, ezért az ellene zajló eljárás megszüntetését kéri.

Mint arról beszámoltunk, Liviu Dragneát hivatali visszaélésre való felbujtás és csalás miatt állította bíróság elé a DNA, a PSD jelenlegi elnöke a szóban forgó ügy idején még a Teleorman megyei közgyűlés elnökeként tevékenykedett. Az ügyészek szerint Dragnea közbenjárt, hogy két személyt a megyei gyermekvédelmi igazgatóság alkalmazzon, holott tisztában volt vele, hogy valójában mindketten a PSD Teleorman megyei szervezeténél dolgoztak.

Dragnea és volt felesége, Bombonica Prodana ellen 2016 júliusában emelt vádat a DNA hivatali visszaélésre és okirat-hamisításra való felbujtás miatt. A DNA szerint Prodana a Teleorman megyei gyermekvédelmi hatóság középvezetőjeként – a hatóság szintén meggyanúsított igazgatójával, Floarea Alesuval együtt –

elnézte, hogy két beosztottja hosszú időn keresztül, 2006 és 2009 között nem jár be a munkahelyére, így azok háborítatlanul fölvették meg nem szolgált fizetésüket.

A kérdéses időszakban – 2006 és 2012 között – Dragnea volt a megyei közgyűlés elnöke. A DNA szerint utasította a gyermekvédelmi hatóság vezetőit az államkasszának összesen 91 ezer lejes kárt okozó rendellenesség elkendőzésére. Dragnea viszont tegnap azt állította: fogalma sem volt arról, hogy a kkét érintett nem járt be dolgozni.

A szerdai nap során egyébként a parlament másik háza, a szenátus elnökét, Călin Popescu-Tăriceanut is kihallgatták az ellene hamis tanúzás vádja miatt zajló ügyben.